Pagini

29 septembrie 2011

Adversarul joaca murdar!

Adversarul joaca murdar, scoate-ti prietenii pe teren!

Foarte frumoasa lozinca si de impact.
Weekendul ce-a trecut, o multime de oameni au iesit pe teren sa curete natura patriei, o initiativa laudabila de altfel, dar... sa vedem care sunt adversarii.
Pentru ca adversarii sunt multi, mult mai multi decat cei pe care ii scoate pe teren revolta fata de ceea ce vad in fiecare zi, o tara plina de gunoi.

1) Adversari sunt toti ghiolbanii ce habar n-au (si nici nu-i intereseaza) ca in ziua de azi deseurile altereaza mediul in care traiesc, iar maine copii lor se vor inneca intre atatea gunoaie!
Inainte cu ceva vreme, marea majoritate a deseurilor erau produse naturale sau aproape naturale... dar plasticul ce-l primim in chip de ambalaje acum nu se degradeaza. Cu toate astea, localnicii isi arunca in continuare deseurile pe vale, sau la rau.
Orice curs de apa este compromis dupa ce intra in primul sat romanesc... ti-e si scarba sa faci baie in apele curgatoare sau in lacuri!
Acesti adversari sunt cei mai multi si cei mai ignoranti, si nu pot fi 'rezolvati' decat prin educatie, si prin pedepse aspre sub forma de amenzi. Dar cine sa le dea?
Si aici ajungem la...

2) Alti adversari: autoritatile!
Cei care se fac doar ca le pasa de mediu. Cei care primari si consilieri fiind administreaza doar banii incasati din taxe si impozite indesandu-si propriile buzunare, lor sa le fie bine, iar in jurul lor poate sa fie potopul!
In frunte cu Guvern si Ministerul Mediului, e datoria lor sa ia masuri ca tara in care traim sa fie curata, dar nu sunt capabili. RUSINE!
Sa ne bucuram ca gunoiul din tara se rezolva cu voluntari si cu copii, mobilizati intr-o zi sa le stranga, in timp ce unele primarii nu au inca sistem de colectare a gunoiului?
Sa faca voluntarii treaba autoritatilor incapabile? RUSINE!

Autoritatile sunt si ele vinovate de gunoaiele in care ne scaldam acum, dupa 20 de ani de asa zisa 'democratie'!
Pana cand se vor baza primariile pe voluntari idealisti sa le faca treaba?
Pentru ce platim impozite si taxe, daca nu si pentru a trai intr-un mediu curat?
Pentru ce cotizam toti la fonduri de mediu, sa se cheltuie acesti bani pe masini noi  in timp ce noi ne ingropam in mizerii?
De ce nu avem inca taxe rambursabile pe PETuri si doze: duci ambalajul inapoi la magazin, ti se returneaza banii? Sa fie oare rea-vointa, sau doar nepasare si neputiinta, domnilor guvernanti?

Sau poate ... alte interese?!  Sa vedem ale cui...


3) Cei mai inversunati adversari sunt profitorii: toate companiile producatoare si distribuitoare de bunuri de larg consum, de la Coca Cola, de la Petrom si OMV pana la Real, Metro, Kaufland, Lidl, de la Bergenbier pana la micul magazin din colt, toti sunt responsabili pentru ca nu avem un sistem de colectare si reciclare a deseurilor!
Ei vor doar sa produca si sa vanda cat mai mult (sa faca profit), dar tot ce nu se consuma si tot ce ramane ca deseu ajunge la gunoi (in cazul fericit), sau in natura (atunci cand contribuie si ghiolbanii de la punctul 1).



Unii dintre ei se implica uneori si sa ajute la curatenie, intr-un fel sau altul, de exemplu sa vedem harta celor ce au contribuit la actiune. Dar oare e suficient ca o mana de companii au aruncat cateva resurse sa ajute o actiune de voluntariat? categoric NU!

Trebuie aplicat drastic principiul: Poluatorul plateste!

Producand bunurile de larg consum, rezulta deseuri pe banda rulanta, e clar ca lumina zilei ... cel putin unele ar trebui reciclate sau neutralizate. In sarcina cui ar trebui sa cada treaba asta? Nu cumva a producatorilor!?,  nuuuu ca ei s-au ascuns dupa o perdea de fum, mai bine in carca catorva voluntari, sa-i lasam pe ei sa scoata castanele din foc!

Bineinteles ca marile companii fac lobby la greu ca sa nu-si bata capul pentru cacatul ce rezulta din activitatea lor economica. Lobby, mita, coruptie...nimic nu-i imposibil in Romania, la noi se poate orice.


Si uite-asa, autoritatile se fac ca au grija de mediul in care traim, iar voluntarii se mobilizeaza sa curete tara!
Sper ca acum ai inteles:

Adversarii joaca murdar. Sunt multi!

Ce poti face tu si prietenii?! ... aici ramane sa hotarati voi, aveti mai multe variante:
- le dati peste bot adversarilor (nu-i frumos, da-i sanatos)
- le bateti obrazul (probabil ca o sa-i doara in 14).
- le cereti sa-si stranga mizeria ce au produs-o (direct si indirect, poate c-o s-o stranga, depinde cat de fermi sunteti, poate veti manca bataie), sau 
- strangeti voi insiva mizeria lasata de alti adversari, si alti adversari, si alti adversari.

4 comentarii:

MeetTheSun spunea...

Eu as vrea sa fiu un pic mai optimista. Lumea incepe sa constientizeze, companiile sa se miste macar de ochii lumii si sa se implice intr-o oarecare masura > 0, dintre cei care au participat au fost si multi copii care astfel pot creste in acest spirit in ciuda parintilor lor care poate nu au nici o jena in a arunca gunoaiele pe geamul masinii...
Va dura totusi destul de mult pana sa scada cu adevarat numarul adversarilor si asta poate fi descurajant, asa ca prefer sa vad cum creste numarul prietenilor incet si sigur.

Alin spunea...

Stii proverbul 'Un prost arunca o piatra in fantana si 10 destepti nu sunt in stare s-o scoata'...
Am constatat cu stupoare ca degeaba curatam mizeriile lasate de altii, ca apar tot mai multe si mai multe pe zi ce trece !
Chiar daca tot mai multi prieteni sunt revoltati, pana cand sa strangem dupa altii?
Zonele cu aflux turistic devin gropi de gunoi pe zi ce trece, chiar daca uneori se face curatenie nu se rezolva problema nici macar partial... intr-o luna sunt la fel.
Greu de gasit o solutie, iar cei de sus nu-si bat capul cu asta.
Asteptam vremuri mai bune, dar mi-e ca generatia ce vine vor fi mai nepasatori (daca privim rezultatele de la bac ne luam cu mainile de cap).

rebecca spunea...

se face curat azi si maine nesimtitii fac la loc!daca nu e educatie ce poti face?

masajerotic Bucuresti spunea...

erau foarte buni cei 3R de pe vremea lui Ceasca:recuperare ,reconditionare si refolosire!