Pagini

27 mai 2016

Apel la actiune: SALVATI PADURILE SECULARE VIRGINE - NEPROTEJATE INCA!

Cu totii am constatat ca se taie in draci padurile. Ne doare treaba asta, si ne incearca sentimente combinate de revolta si mahnire, cand vedem locurile dragi, pangarite de drumuri de TAF si de drujbe.

Se taie padurea. Unele taieri sunt legale, altele nu.
Toata lumea striga sa oprim taierile ilegale... dar cati dintre noi stim ca taierile la ras, si cele mai grave taieri se fac pe fata, cu acte, aprobari, etc... deci sunt la o prima vedere... legale?!

In acest apel NU vorbesc despre taierile ilegale, ci despre cele care au toate avizele in regula, si cu toate astea despoaie muntii de podoaba lor cea mai pretioasa: padurea.

SCURTA INTRODUCERE

Oamenii au taiat padure de cand si-au facut topor din silex. Insa doar epoca industriala a permis exploatarea de suprafete mari, uriase, bazinete intregi.

In zonele mai accesibile oamenii deja au periat de mult padurile, acolo varsta copacilor (unde au mai ramas) rar depaseste 100-150 de ani. S-a intamplat in mai tot vestul Europei, s-a intamplat si la noi, cu exceptia unor zone montane inaccesibile.

Noi, montaniarzii, colindam aceste zone montane si pe unele le stim destul de bine. 
Cunoastem inclusiv padurile, ce acopera poalele muntilor. Unii dintre noi le cunoastem mai bine decat padurarii ce le 'gestioneaza'... pentru ca da, fiecare padure are un padurar, care nu doar ca o ingrijeste, dar vrea sa o si exploateze cand a crescut mare (ca de-aia-i padurar). Cam cum fac unii dintre noi cu porcu' din batatura, pentru Ignat.

Trebuie sa va spun un lucru ingrijorator: Orice trup de padure care nu este strict protejata prin lege (adica sa fie plasata in regim de non-interventie), va fi accesata si va cadea prada drujbelor, mai devreme sau mai tarziu. Asta e un lucru cert!

Perspectiva trista a padurilor neprotejate...


MAI AVEM PADURI ?

Mai avem, 26% din teritoriu... doar ca in unele din asa-zisele 'paduri' arborii nu mai exista sau au 0-10 ani, si-atat.

Acum, in deceniul II al mileniului III, ne dam in sfarsit seama si noi ca padurile vechi, seculare, batrane, ADICA VIRGINE... risca sa dispara cu totul daca nu le protejam. 

Citez:

'Virgine si neprotejate.

Padurile noastre virgine sunt ultimele zone in care natura supravietuieste in forma sa pura. 
In 1974 12% din padurile tarii erau virgine. Astazi procentul a scazut sub 3%.'
Cam naspa, nu?


CE NE-A MAI RAMAS?

Un inventar din 2001-2005 al padurilor virgine, facut cu un proiect cu fonduri olandeze PIN-Matra (in unele zone facut destul de bine, in alte zone facut 'pe genunchi') arata ca padurile seculare virgine din Ro mai sunt undeva pe la vreo 2-3% din totalul padurilor (vreo 6.5 mil ha. total - cica in crestere dupa cum zic devoratorii de lemn, ca se impaduresc pasunile).  Acel studiu din 2005 comunicat la vremea respectiva factorilor interesati este disponibil pentru public abia din 2016, dupa ce a fost tinut la naftalina de toate guvernele anterioare populate cu politicieni-capuse-devoratori-de-lemn-infractori. Studiul are si poligoane (shapefile), in coordonate stereo 70:
Fondul forestier al României are o suprafaţă de 6.529 mii hectare, reprezentân...
Preview by Yahoo

Cu ajutor de la WWF (aia de-i injura unii) care in 2012 au facut o campanie si au strans peste 100000 semnaturi pt. protejarea acestor paduri ramase asa putine (dar deosebit de importante ca si ecosisteme, prin functiile lor de mediu pe care le asigura), in 2012 Ministerul Mediului emite un ordin de ministru OM 3397/2012 (http://www.legex.ro/Ordin-3397-2012-122765.aspx) prin care le protejeaza, insa doar pe hartie (la fel ca si in cazul multor alte arii protejate).

Cititi ordinul asta! Orice padure seculara ramasa pana in prezent ne-exploatata, in stare originara, poate fi protejata! Si ar trebui sa fie protejata, dar in fapt... nu e!
Padure virgina pe Valea Hidegului, protejata recent

SITUATIA ACTUALA (SI PROBLEMA)

Marea problema e ca drujbistii s-au facut ca nu stiu de acest ordin. Amenajistii, care decid planurile anuale de taiere, la fel au ignorat OM 3397/2012 in cei trei ani scursi! Astfel, a continuat sa se taie in padurile virgine si neprotejate.

Care sunt insa fericitele paduri protejate, deja salvate? Ca sunt cateva...
Ele sunt fie in rezervatii (care se cam stiu si de obicei sunt evitate de drujbisti, mai avem si exceptii dar faptasii pot fi repede prinsi si aratati cu degetul), fie incadrate in amenajamentele silvice ale ocoalelor in tipul T1 functional (non interventie). 

Din pacate (si asta e marea PROBLEMA), protectia legala nu acopera o mare parte din padurile virgine ramase inca in picioare in afara rezervatiilor, incadrate in prezent in regim silvic ce permite exploatarea lor - cu toate ca majoritatea sunt in alte tipuri de arii protejate mai mult cu numele (ca se exploateaza padurea in majoritatea, inclusiv in parcuri nationale). 

APEL LA ACTIUNE! 

Pentru aceste paduri seculare neaccesate pana in prezent (care au scapat pana acum de furia drujbistilor) dar si neprotejate, lansez catre toti un APEL LA ACTIUNE, PENTRU A LE SALVA!

Nu trebuie sa semnati petitii, nu trebuie sa va legati cu lanturi de copaci si nici sa dati in cap drujbistilor.

Ce trebuie sa faceti? Sa le identificati pe unde umblati, pe Google Earth (care nu prea e actualizat insa) si pe teren, si sa le semnalati Ministerului si Garzii Forestiere, pentru a fi incluse in Catalogul Padurilor Virgine asumat de ministra anul acesta.

Proiectul de ordin al Catalogului care sa includa aceste paduri si sa le puna sub protectie este in dezbatere publica.  Problema e ca va prevedea ca doar specialistii cu experienta sa poata sa identifice padurile virgine, iar cei fara pregatire - nu! 
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională ...
Preview by Yahoo
  Asadar, pe viitor cautati-va un specialist cu cunostinte de silvicultura si ecologie (daca vreti sa salvati paduri virgine, evident).


Cei de la WWF au inceput deja sa ia la puricat poligoanele din studiul PIN-Matra din 2005 si sa le verifice, ca sa le includa in catalog. Ei sunt doar 2-3 oameni insa, si iau judetele la rand, au fost prin MM, HD, CS, etc... o sa acopere toate judetele in ritmul asta prin 2025, iar pana atunci nenumarate paduri seculare vor mai cadea.  Ba mai mult chiar: din pacate studiul ala (Pin Matra) in unele judete este varza, a fost facut din pix si lipsesc efectiv zone intregi cu paduri virgine pe care nu le baga nimeni in seama, in afara de drujbisti ! 
Error Your browser is currently not supported. Please note that creating present...
Preview by Yahoo

Daca doriti sa salvati niste paduri de la drujba, e momentul sa va implicati pentru padurile virgine pe care le cunoasteti (si le iubiti). 


Cum? Cautati-le cu privirea pe teren si pe Google Earth, si dupa ce le dibuiti verificati din nou in teren, si eventual la Ocolul Silvic sa aflati ce parcele cuprind, si daca au avut interventii in ele pana acum (posibil sa fie localizate intr-o margine aceste interventii, daca exista). Poate ca drujbistii sunt deja la marginea padurii, poate au ciupit deja din ea, dar sigur puteti salva ceea ce a mai ramas (daca a ramas un trup de padure virgina de minim 30 ha).

PENTRU CA SE POATE!

Am fost administratori ai sitului Tarcu in 2010-2013, si ne-am dat seama ca cel putin in Caras, in Tarcu si Cernei, studiul PIN-Matra a fost fusarit de departe... are mari lipsuri.

Deci, am identificat noi insine o padure virgina de trei ori mai mare decat intr-un poligon PIN-Matra ce ne-a atras atentia pe harta deoasebit de goala a judetului, am trimis sesizarea si am reusit sa protejam dintr-un foc 419 ha (care erau amenintate, exploatasera deja in 2012 in 2-3 locuri din bazinetul Olteana si pentru 2016 alta parcela era marcata pentru taiere). Parcelele au fost scoase de la exploatare si padurea protejata!
Aveti dovada aici si raspunsul RNP, deci se poate:
http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/cazul-padurii-virgine-din-valea-olteana
Sesizare Padurea Olteana - OS Otelu Rosu - 419 ha salvate de la drujba!


APEL LA ACTIUNE!

Deci, dragii mei! 
Voi, care cunoasteti padurile mai bine decat padurarii si decat birocratii ce semneaza hartiile pentru ca ele sa cada, voi care le vedeti si de pe creste, si nu doar de la manerul drujbei, nu va mai plangeti ca se taie! 
Nu mai protestati pe facebook degeaba!
Nu mai stati sa pierdeti vremea: daca stiti vreo padure virgina, puneti umarul la treaba si salvati-o!  
Luati-va bocancii si GPSul, trasati-i conturul, mergeti si la ocol sa vedeti ce stiu ei despre ea, si sesizati Ministerul ca aveti cunostinta de o padure virgina, neprotejata!


Haideti, ca se poate!

Mai multe detalii o sa dau celor interesati, persoane sau organizatii. Cereti pe mail la contact[at]tarcu.ro

Niciun comentariu: