Pagini

29 septembrie 2011

Adversarul joaca murdar!

Adversarul joaca murdar, scoate-ti prietenii pe teren!

Foarte frumoasa lozinca si de impact.
Weekendul ce-a trecut, o multime de oameni au iesit pe teren sa curete natura patriei, o initiativa laudabila de altfel, dar... sa vedem care sunt adversarii.
Pentru ca adversarii sunt multi, mult mai multi decat cei pe care ii scoate pe teren revolta fata de ceea ce vad in fiecare zi, o tara plina de gunoi.

1) Adversari sunt toti ghiolbanii ce habar n-au (si nici nu-i intereseaza) ca in ziua de azi deseurile altereaza mediul in care traiesc, iar maine copii lor se vor inneca intre atatea gunoaie!
Inainte cu ceva vreme, marea majoritate a deseurilor erau produse naturale sau aproape naturale... dar plasticul ce-l primim in chip de ambalaje acum nu se degradeaza. Cu toate astea, localnicii isi arunca in continuare deseurile pe vale, sau la rau.
Orice curs de apa este compromis dupa ce intra in primul sat romanesc... ti-e si scarba sa faci baie in apele curgatoare sau in lacuri!
Acesti adversari sunt cei mai multi si cei mai ignoranti, si nu pot fi 'rezolvati' decat prin educatie, si prin pedepse aspre sub forma de amenzi. Dar cine sa le dea?
Si aici ajungem la...

2) Alti adversari: autoritatile!
Cei care se fac doar ca le pasa de mediu. Cei care primari si consilieri fiind administreaza doar banii incasati din taxe si impozite indesandu-si propriile buzunare, lor sa le fie bine, iar in jurul lor poate sa fie potopul!
In frunte cu Guvern si Ministerul Mediului, e datoria lor sa ia masuri ca tara in care traim sa fie curata, dar nu sunt capabili. RUSINE!
Sa ne bucuram ca gunoiul din tara se rezolva cu voluntari si cu copii, mobilizati intr-o zi sa le stranga, in timp ce unele primarii nu au inca sistem de colectare a gunoiului?
Sa faca voluntarii treaba autoritatilor incapabile? RUSINE!

Autoritatile sunt si ele vinovate de gunoaiele in care ne scaldam acum, dupa 20 de ani de asa zisa 'democratie'!
Pana cand se vor baza primariile pe voluntari idealisti sa le faca treaba?
Pentru ce platim impozite si taxe, daca nu si pentru a trai intr-un mediu curat?
Pentru ce cotizam toti la fonduri de mediu, sa se cheltuie acesti bani pe masini noi  in timp ce noi ne ingropam in mizerii?
De ce nu avem inca taxe rambursabile pe PETuri si doze: duci ambalajul inapoi la magazin, ti se returneaza banii? Sa fie oare rea-vointa, sau doar nepasare si neputiinta, domnilor guvernanti?

Sau poate ... alte interese?!  Sa vedem ale cui...


3) Cei mai inversunati adversari sunt profitorii: toate companiile producatoare si distribuitoare de bunuri de larg consum, de la Coca Cola, de la Petrom si OMV pana la Real, Metro, Kaufland, Lidl, de la Bergenbier pana la micul magazin din colt, toti sunt responsabili pentru ca nu avem un sistem de colectare si reciclare a deseurilor!
Ei vor doar sa produca si sa vanda cat mai mult (sa faca profit), dar tot ce nu se consuma si tot ce ramane ca deseu ajunge la gunoi (in cazul fericit), sau in natura (atunci cand contribuie si ghiolbanii de la punctul 1).



Unii dintre ei se implica uneori si sa ajute la curatenie, intr-un fel sau altul, de exemplu sa vedem harta celor ce au contribuit la actiune. Dar oare e suficient ca o mana de companii au aruncat cateva resurse sa ajute o actiune de voluntariat? categoric NU!

Trebuie aplicat drastic principiul: Poluatorul plateste!

Producand bunurile de larg consum, rezulta deseuri pe banda rulanta, e clar ca lumina zilei ... cel putin unele ar trebui reciclate sau neutralizate. In sarcina cui ar trebui sa cada treaba asta? Nu cumva a producatorilor!?,  nuuuu ca ei s-au ascuns dupa o perdea de fum, mai bine in carca catorva voluntari, sa-i lasam pe ei sa scoata castanele din foc!

Bineinteles ca marile companii fac lobby la greu ca sa nu-si bata capul pentru cacatul ce rezulta din activitatea lor economica. Lobby, mita, coruptie...nimic nu-i imposibil in Romania, la noi se poate orice.


Si uite-asa, autoritatile se fac ca au grija de mediul in care traim, iar voluntarii se mobilizeaza sa curete tara!
Sper ca acum ai inteles:

Adversarii joaca murdar. Sunt multi!

Ce poti face tu si prietenii?! ... aici ramane sa hotarati voi, aveti mai multe variante:
- le dati peste bot adversarilor (nu-i frumos, da-i sanatos)
- le bateti obrazul (probabil ca o sa-i doara in 14).
- le cereti sa-si stranga mizeria ce au produs-o (direct si indirect, poate c-o s-o stranga, depinde cat de fermi sunteti, poate veti manca bataie), sau 
- strangeti voi insiva mizeria lasata de alti adversari, si alti adversari, si alti adversari.

1 septembrie 2011

Pregatire pentru hacuire!

Nu pot sa nu fiu siderat de ceea ce se pregateste in taina pentru natura patriei: tocarea!

Într-un interval de 20-50 de ani, România va rămâne fără toate resursele ei minerale, fără Munții Apuseni (în principal), încasând niște fărâmituri și adunând costuri uriașe (pe sute de ani) legate de conservarea și administrarea munților și lacurilor de deșeuri pe care le vom ”moșteni”.

Iata si cum se face treaba asta:
- Proiectul de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003 este, în esență, proiectul unei legi de expropriere (în cea mai mare parte a prevederilor proiectului se fac referiri la expropriere, nu la activitatea minieră);


- Toate modificările majore aduse acestei legi sunt ”inspirate” din cazul Roșia Montană, scopul lor fiind să anuleze toate actele, procedurile și avizările legale pe care RMGC nu a reușit să le obțină și să le parcurgă până în acest moment;


- Aplicabilitatea acestor măsuri nu se rezumă însă la Roșia Montană, ci vizează toate licențele de explorare și exploatare (și nu doar cele legate de aur) existente în acest moment în România (cele mai multe dintre ele în județele Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Bihor, Maramureș și Mureș);


- Ideea instituirii unei ”cauze de utilitate publică” în privința unor proiecte din care statul român nu deține nici măcar 20% (în unele cazuri și mai puțin) nu este doar o forțare a definiției ”cauzei de utilitate publică”, ci de-a dreptul revoltătoare;


- Nu există nicio justificare pentru favorizarea intereselor titularilor privați ai unor licențe de explorare și exploatare minieră în detrimentul intereselor cetățenilor români proprietari de imobile în zonele vizate; această favorizare neconstituțională, care aduce o atingere gravă dreptului la proprietate privată, transformă România, la modul cel mai concret (nu doar teoretic), într-o țară colonie; Într-un interval de 20-50 de ani, România va rămâne fără toate resursele ei minerale, fără Munții Apuseni (în principal), încasând niște fărâmituri și adunând costuri uriașe (pe sute de ani) legate de conservarea și administrarea munților și lacurilor de deșeuri pe care le vom ”moșteni”.
Cateva planuri marete in jud. Hunedoara

Pentru mai multe informatii vedeti:
Intentia modificarii legii si
Viitoarele morminte

Intr-un viitor apropiat vom avea parte de multe dintr-astea... mai rau ca pe vremea lui nea Nicu:

O alta realizare cu care s-au ras cativa munti, secole de istorie si o intreaga comunitate

De data asta, la initiativa honorabilului nostru prezident (un fel de pacalici mai destept) isi vor aduce contributia si restul puslamalelor din TOATE partidele!