Pagini

13 octombrie 2010

Primul traseu marcat

Daca tot am inceput cu descrierile de trasee, normal era sa ne apucam sa si marcam unul...
Primul traseu marcat (de catre noi - Altitudine ) in Tarcu, pentru ca au mai fost si altii care au marcat, si aici ii amintesc pe Montan Grup, Clubul Montan Caransebes si chiar Fundatia Banatul (cei cu ATVuri).
Asa ca sambata 9 octombrie, ne-am purces cu mic, cu mare, inarmati cu perii, vopsele si pensule sa refacem marcajul pe traseul cu urcare din Poiana Marului spre varful Nedeia, cel descris de mine in postul anterior.
Am inceput deci cu entuziasm, si vremea buna a tinut cu noi... pana dupaamiaza am marcat tot traseul din padure.  Pe culme e putin mai delicat, vor trebui amplasati stalpi de marcaj pentru ca nu exista suport pt marcaje vopsite.
Poteca e destul de usor de urmat pentru ca e frecvent parcursa de motociclisti... acum 5 ani abia nimeream poteca si acum e aratura de cauciucuri... din pacate dragi motociclisti va anunt ca nu e voie sa parcurgeti potecile de picior, ci puteti circula doar pe drumuri (legea spune ca doar pe drumuri publice).
Incercati sa parcurgeti potecile turistice la picior, si o sa vedeti diferenta.

Ne-au ajutat cei de la Montan Grup Prietenii Naturii din Timisoara, si am avut aprobarea CJCS prin Salvamont Caras-Severin.
 Pe culme (foto Ciprian Surulescu)
Noi speram ca tot mai multi turisti pedestri vor porni la plimbare pe poteci, mai ales ca avem in vedere marcarea si descrierea tuturor traseelor turistice din Tarcu, si amplasarea de panouri indicatoare si informative, intr-un mod unitar, asa cum ii sta bine unei arii protejate.
Mai multe poze:
http://picasaweb.google.ro/mtarcu/MarcajCulmeaNedeii#

10 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos, Vad ca si util: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=137069946340340&id=100001022049517

Catalin spunea...

excelent Aline! abia astept sa il parcurg, ii anunt si pe altii care merg la Poiana Marului ca au motiv sa mearga pe munte.

Alin spunea...

@Anonim
Da, il stim pe Sasa Simici si turele pe care le face ilegal (cat o sa-i mai mearga)... crezi ca ei au nevoie de marcaj?!
Marcajul va fi util pentru turistii pedestri care ajung in Poiana Marului si n-au ce face in zona.

Anonim spunea...

Turistii care cunosc si respecta natura au putut urca si fara marcaj. Marcajul deschide calea si celorlalti motorizati sau nu. E acelasi lucru ca si drumul prin Pasul Jiu Cerna sau asfaltarea Transalpinei, la scara mai mica. Caile astea au existat si pana acuma dar nu se baga oricine pe ele. La fel si cu marcajul. Nu cred ca zona asta avea nevoie de mai mult trafic.

gerzson

Alin spunea...

Am fost sambata la Pensiunea Florina si am discutat cu cei de acolo. Au avut grupuri de turisti care voiau sa urce pe munte pe un traseu, si nu aveau harta. Lor li se adreseaza marcajul.
Turistii informati (asa ca noi si ca motociclistii) nu au nevoie de marcaj, dar sunt multi altii care ajung acolo si sunt mai putin informati.
Lor li se adreseaza marcajul.
Nu sunt multi, dar probabil vor fi cateva grupuri... pe langa enduristii care circula pe acolo intr-o maniera regulata deja(desi nu au voie).
Nu sunt de acord cu comparatia cu asfaltarile... asfaltul aduce hoarde de turisti, pe cand pe o poteca marcata se vor aventura doar cativa iubitori de plimbare si natura.
Turistii 'oricine' - cum spui tu vor trebui si ei educati... si asta e treaba noastra.
Din pacate, chiar ciobanii care au croit acele cai nu respecta natura si fac o mizerie de nedescris la stane, nicdecum turistii drumeti sau motociclistii. Si cei care merg la cules afine, si ei fac mizerie (nu toti), dar ei stiu deja potecile.

Anonim spunea...

Acolo sunteti? Drum bun si carari linistite. Cand va intoarceti, dati un semn, sa va felicitam cum se cuvine!
Pe curand,
Simona Gouraud

Anonim spunea...

Nici macar pe poteca
http://www.youtube.com/watch?v=EZh2h-BYDjE
http://www.youtube.com/watch?v=QlA2nOxIOXc
http://www.youtube.com/watch?v=-eCJPRTVCqM

Alin spunea...

Cred ca va trebui sa traducem si in limba poloneza si in limba cocalara

Anonim spunea...

Daca ati stii voi astia care comentati pe margine cat dezastru e in paduri, cine sunt adevaratii dusmani ai muntilor, ce tragedie e cu defrisatul abuziv doar unde e accesibil si abandonarea padurilor incat e cimitir de copaci cazuti oriunde e mai greu, daca ati stii ce dezastru fac exploatatorii de lemn, cu urme imense, drumuri rupte, santuri pline cu urme de ulei de la TAF-uri, v-ar lua cu adevarat grija de natura. Pe langa asta, cate sticle, pet-uri, hartii, focuri abandonate, mizerie, lasate de asa-zis-ii drumeti care respecta muntele e peste tot, daca ati vedea si astea, ce "stricam" noi motociclistii e cel mai mare moft si interzicerea noastra cel mai inutil.
Ati urcat in ultima vreme in Piatra Craiului ( unde motocicletele nu au voie ) sa vedeti ce defrisari s-au facut? Chiar in Parcul National. Si sa vezi curiozitate, muntele o ia la vale, chiar daca nu il "macina" atv-urile/motocicletele. Asta e un paravan de fum, menit sa ascunda balamucul pe care il fac domnii senatori = afaceristi cu lemn. Aveti idee de cate ori am dat cu motocicleta peste oameni care furau lemn si defrisau ilegal? O motocicleta are 100kg, un Taf 3000kg, care credeti ca distruge solul?. Asta este sa nu vada nimeni ce se intampla cu lemnul, ca si in alte tari unde nu e voie cu motorul e voie cu pusca.
Paravan la adevaratele pobleme, afaceri cu lemn si vanatoare.

Luca

Alin spunea...

Buna Luca,
Noi stim, ca umblam si noi... stim si de exploatari ilegale si ce lasa in urma si despre cum se exploataeza si se fura... vine si randul lor.

Daca ati vazut, acte sesizari ati facut pana acum? La garda de mediu, sau la administratia parcului, sau la APM, chiar daca o sa va raspunda ca acolo se exploateaza cu acte in regula?

Noi nu ne-am luat de cei care se dau prin paduri, pe drumuri forestiere (desi si acolo zgomotul deranjeaza animalele) ci de ceea ce se intampla in gol alpin.
In gol alpin e problema, acolo terenul e friabil, padurea are o capacitate mult mai mare de regenerare a solului, dar sus in munte e altceva...
Stim si de CRIMA din PC si sunt multe altele chiar la noi in zona, stim si regulile silvice, dar si cum se incalca ele si se fura lemnul, stim si legea ce zice, stim si cum se braconeaza.
Unii braconieri merg cu motorul si 4x4 pana in creierii muntilor. Aia in care tabara sa-i includem?

Toate sunt ilegalitati, pentru ca inca se poate. Vreau sa vad ziua in care chestiile astea sa se pedepseasca, iar pasionatii enduro sa aiba acces doar drumuri, pe trasee anumite pe care sa le si respecte, fara a intra pe poteci, gol alpin si zone sensibile.

Avem legi , dar nu se respecta... nici la exploatarea padurii, nici la vanatoare, nici oamenii de rand nu le respecta cand isi practica hobby-ul si nici cand merg la munte 'porcus turisticus' - gratargii nu respecta niste reguli minime de bun-simt si civilizatie! Pana cand?

Poti citi si parerea altora despre incursiunile in creierii muntilor cu motoare:
http://hoinarii.blogspot.com
Desi nu sunt asa suparat ca Suca, ii impartasesc opiniile in totalitate.
Mesajul pentru voi este: De unde se gata drumul, mai mergeti pe jos ca nu sunteti ologi!