M-am apucat sa scriu sesizari...
Cum de ce?
Pentru ca prea toti isi fac de cap in tara asta. Orice bastan cu bani poa' sa faca ce vrea muschiul lui, i se rupe nu doar de ceilalti, ci si de natura care l-a fatat.
Asa ca ma fac scriitor de sesizari si petitii, pt. protejarea mediului in care traim, si a drepturilor noastre.
Ati citit aberatia de 'nou' cod silvic?!
Stiti ca nu mai aveti voie sa va plimbati prin padure?... ca poate e o vanatoare in desfasurare sau pur si simplu pt ca asa are chef Romsilva si cu al sau padurar sef?!
Sa va spun io de ce nu v-ar lasa ei in padure???
Iaca de asta: pentru ca ei sa poata sa fure si sa impuste in voie!
Si bineinteles,
justitia E nu doar OARBA, ci si PARTASA!
Tocmai pentru ca nu-mi place asta, m-am pus sa scriu sesizari, la APM, la ziare, la Primarii, la ministere, la Comisia Europeana, la WWF, la Greenpeace...
Rezultatul va fi mai mult ca sigur ca mi-i voi pune pe toti aia 'raii' in cap, dar macar sper sa se rezolve ceva in tara asta.
Daca noi, cei de jos, nu luam initiativa, atunci cine? Guvernul, ministrii? Astia-s toti dupa ciolan, numiti politic, ziceti-mi unul care-i pus acolo pe competenta...
Deci, azi 15 mai am facut urmatoarea sesizare:
"Ieri dupa-amiaza, impreuna cu cativa cunoscuti, am facut o plimbare cu bicicletele pe malul Begai si spre Mosnita.
Ocolind Padurea Bistra ne-am intalnit cu niste localnici din Mosnita Veche, care ne-au prevenit ca in zona se desfasoara o panda, pentru o vanatoare la caprior in Padurea Bistra (harta jud Timis cu Padurea Bistra).
Am fost atentionati sa nu mai venim pe acolo in urmatoarea saptamana, sa nu le speriem vanatul.
Ne-am pus intrebari, din moment ce in Padurea Bistra stim ca e REZERVATIE NATURALA FORESTIERA de interes national (sursa: APM Timis)
Intrebarile pe care vrem sa le punem sunt:
1) aceasta vanatoare este legala? sau pur si simplu braconaj?
... raspunsul asta speram sa-l gasiti dvs. la AJVPS Timis.
2) cum de e permisa vanatoarea in zona limitrofa a rezervatiei, in conditiile in care exista in acea padure o rezervatie forestiera, si animalele circula liber pe tot cuprinsul padurii?
Se asteapta animalele sa iasa din zona protejata, se ademenesc cu mancare sau se haituiesc cu cainii, ca sa apara in catarea pustii, iar vanatorii trag in ele in zona de padure necuprinsa in aria protejata, cu aprobarea Ocolului Silvic/AJVPS ?
Cum e posibil sa existe o asemenea aberatie, si o protectie doar de forma a Padurii Bistra?
Scuzele ca se vaneaza 'surplusul de vanat', 'exemplarele bolnave'... le-am mai auzit. NU ne incalzesc!
In conditiile in care intr-o padure la 1 km de sat (Mosnita Veche) si la 7 km de Timisoara exista populatii de animale salbatice, ELE TREBUIESC PROTEJATE, si nu exterminate.
3) Cum putem proteja in continuare bogatia naturii?
Ne adresam organelor legale, drept pentru care am facut aceasta sesizare.
Propunere: Sa se extinda rezervatia pe tot cuprinsul padurii Bistra.
Cu stima,
Alin Ciprian Ciula"
7 comentarii:
aia din foto este fotografiata la Bistra?
m-ar mira...
cosmln
Aia de acolo a fost fotografiata la Poiana Marului, anul trecut, si cica a fost 'vanata legal'!!!
Ceva clarificari am primit de la Florin Feneru (multumesc Amelia), dar nu foarte incurajatoare:
" Re: Plimbare si vanatoare la Rezervatia Naturala Padurea Bistra
Posted by: "Florin Feneru" flfeneru@yahoo.com flfeneru
Sun May 17, 2009 12:04 pm (PDT)
Buna ziua,
Din mesajul dvs si din ce am citit in documentul APM Timis cred ca e vorba de o rezervatie forestiera, cum avem si noi la Bacau (Padurea Arsura). E o rezervatie "de seminte" administrata de silvicultori. Pe acea suprafata relativ mica (cca 20 ha) probabil ca au arbori maturi valorosi pentru semintele lor (seminceri). Silvicii scutesc aceste suprafete de la taiere si recolteaza semintele pentru reimpaduriri.
Scopul crearii acestor rezervatii nu a fost sa protejeze capriorii sau alte animale, ci sa asigure material saditor de valoare.
Oricum, rezervatia e prea mica pentru a sustine ea singura o populatie de caprior. Dar problema e confuzia de termeni, prin folosirea cuvantului "rezervatie" si cred ca la momentul cand s-au facut listele cu arii protejate nu s-au stabilit clar obiectivele conservarii in fiecare categorie.
Trebuie vorbit cu administratorul rezervatiei (cred ca Romsilva), dar nu cred ca puteti obtine oprirea vanatorii in acea rezervatie. In silvicultura se exploateaza nu numai lemnul, dar si "produse accesorii": fructe de padure, nuiele, peste, vanat, turism in cabanele lor din padure, etc. Oricum, nu cred ca si-au propus sa extermine vanatul din zona.
Vanatoarea asta de caprior se face la panda. In principiu, dupa ce caprioarele au fatat, se vor acupla din nou cu capriorii. Acestia au niste teritorii de unde alunga alti masculi si pe unde "alearga" femelele. Vanatorii trebuie sa gaseasca locurile unde ies masculii in aceasta perioada si aici vor incerca sa ii astepte si eventual sa reuseasca sa impuste un caprior. Nu se vaneaza femelele. Pentru masculi se stabileste o cota de recolta si se elibereaza autorizatii pentru acel numar de masculi care pot fi vanati.
Nu stiu pe ce criterii se face asta in Romania. Se achita o taxa, care probabil ca nu e foarte mare. In Canada, autorizatiile se trag la sorti, asa ca nu numai bogatii ajung sa impuste un elan, de exemplu. In plus, in Romania poate aparea problema ca nu se stabileste cota de recolta pe baze reale si nici nu se respecta dupa ce s-a stabilit. Ma rog, specificul tarii.
In Anglia exista organizatii care se opun vanatorii si voluntarii lor merg prin zonele de vanatoare si perturba partidele. De exemplu, la dvs daca va plimbati in zona desemnata rezervatie forestiera, probabil ca nu vor mai ramane in teren capriorii sau nu vor mai iesi cu atata regularitate in bataia pustii, asa ca nu va mai fi usor sa fie vanati. Dar si daca faceti prea mult deranj, veti face mai mult rau: s-ar putea sa determinati caprioarele sa se mute din zona, posibil in zone mai putin bune pentru ele. De exemplu zone unde puii nu sunt atat de bine ascunsi si rapiorii ii pot captura mai usor. Sau poate unele femele isi abandoneaza cu totul puii nou-nascuti. Deci incercand sa salvati un exemplar puteti afecta mai multe altele si eventual alte specii. Trebuie sa stiti bine ce faceti.
Eu prefer o solutie echilibrata si bine chibzuita.
Numai bine,
FF"
Si raspunsul de la:
""AGENTIA REGIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI TIMISOARA
REGIUNEA VEST
Nr. 2631 din 19.05.2009
Catre,
Domnul Alin Ciprian CIULA
Localitatea Timisoara
Stimate domnule Alin Ciprian CIULA, ca urmare a petitiei Dumneavoastra, adresata Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, Înregistrata cu nr. 2585 RP / Registratura /
18.05.2009, respectiv F- 22/ 03/ R. P.C. P.P./18.05.2009, cu privirela:
"...Ocolind Padurea Bistra ne-am inta/nit cu niste localnici din Mosnita Veche, care ne-au prevenit ca in zona se desfasoara o panda, pentru o vanatoare la caprior in Padurea Bistra...Padurea Bistra stim ca e REZERVATIE NATURALA FORESTIERA de interes national. Intrebarile pe care vrem sa le punem sunt: l) aceasta vanatoare este legala? sau pur si simplu braconaj? 2) cum de e permisa vanatoarea in zona limitrofa a rezervatiei, in conditiile in care exista in acea padure o rezervatie forestiera, si animalele circula liber pe tot cuprinsul padurii?
3) Cum putem proteja in continuare bogatia naturii?... "
Va informam ca În baza legii Legii 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27 /2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, conform prevederilor art. 6, alin. 4, am redirectionat petitia dumneavoastra catre:
-Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Timis,
str. Carei nr. 90, cod 300643, Timisoara
-Asociatia Judeteana a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi Timis,
str. Bela Bartok nr. 17, cod 300225, Timisoara,
aceste institutii având competente În a lua masuri pentru rezolvarea situatiei sesizate de dumneavoastra.
Cu stima,
Director Executiv,
Gabriela LAMBRINO
Întocmit,
Petronela CIONCA
Consilier
Birou R.P.C.P.P.
Str. Amurgului nr.1, Timisoara WWW.arpmv5.ro Tel: 0256 491795"
Primul raspuns de la ITRSV Timisoara:
"MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
INSPECTORATUL TERITORIAL DE REGIM SILVIC ŞI DE VÂNĂTOARE TIMIŞOARA
Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 6,Cod 300125, Judeţul Timiş
Tel. 0256 / 294897, Fax 0256/205511, e-mail: itrsv.timişoara@easynet.ro
COD FISCAL 16420620
Nr. din
Spre siinta: A.P.M. Timis
Catre,
D-l Alin Ciprian Ciula
Referitor la sesizarea dumneavoastra din data de 15.05.2009 inaintata I.T.R.S.V Timisoara de catre A.P.M.Timisoara cu scrisoarea nr.2558/18.05.2009 prin care ne solicitati clarifiarea unor aspecte privind vanatoarea va comunicam:
1)Din verificarea autorizatiilor de vanatoare emise de A.J.V.P.S.Timisoara reiese ca aceasta institutie nu a autorizat nici o actiune de vanatoare la caprior in data de 14.05.2009 pe fondul cinegetic 61 Mosnita.
Mentionam ca sezonul de vanatoarea la caprior incepe in data de 15.05.2009.
Intrucat nu puteti oferii mai multe detalii referitoare la actiunea de braconaj pe care o reclamati decat o simpla relatare a unor localnici este imposibil de a dovedi acesta fapta.
Pentru a clarifica acest lucru va sfatuim sa va adresati organelor de cercetare penala.
2) Rezervatia naturala are o suprafata de 19,9 ha din totalul de 244 ha cat are padurea Bistra iar fondul de cinegetic nr. 61 Mosnita de care apartine padurea Bistra are in total 8556 ha.
Rezervatia naturala forestiera a fost infiintata cu scopul protejarii unor exemplare de stejar seculare si la momentul de fata nu are nici un custode si nici plan de management.
Conform O.U.G. 57/2007 este permisa recoltarea resurselor naturale din ariile naturale daca planul de management al ariei nu stipuleaza altceva.
In conformitate cu Leg.407/2006 modificata vanatoarea se poate face in ariile naturale cu respectarea planurilor de management iar in zona tampon vanatoarea se poate face la speciile de vanat care nu fac obiectul protectiei ariei respectrive.
Tinand cont de cele doua acte normative enumerate mai sus, de faptul ca nu exista un plan de management dar si de faptul ca rezervatia are ca scop protejearea unor exemplare de stejar consideram ca se poate face vanatoare in Padurea Bistra in cadrul planului de recolta aprobat de M.A.P.D.R.
3)Vanatoarea practicata in limitele normativelor si a legislatiei nu conduce la exterminarea animalelor salbatice ci dimpotriva asigura continuitatea acestora pe un anumit teritoriu. Dovada acestei afirmatii reprezinta diversitatea speciilor si a efectivelor de vanat pe acest fond de care ne bucuram cu totii, atat vanatorii cat si turistii.
4) Protejarea bogatiei naturii se poate face ca factor principal prin diminuarea antropizarii mediului sub toate aspectele sale.
Pentru a proteja natura va sugeram cateva idei:
- infiintarea unui O.N.G. avand avand scop obtinerea custodiei rezervatiei care va intereseaza
- documentarea temeinica a legislatiei referitoare la protejarea mediului pentru a le confrunta cu realitatea si gasi metodele de legale de actionare.
-militarea int-o forma organizata pentru educatie cetateneasca in vederea respectului si a unui comportament adecvat fata de natura.
- stoparea extinderii suprafetelor intravilane precum si a constructiilor in exravilane
-etc.
Cu stima,
Inspector Sef,
Ing. Visoiu Aristotel
Intocmit :
Consilier Sediuc August"
Si care e problema ta cu vanatoarea? Se vaneaza si capre negre legal in Romania sunt in planul anual de vanatoare.
Pana la urma te crezi buricul pamantului sa ceri tu explicatii daca s-a vanat sau nu legal?
Stai linistit nu te mai baga ca musca la rahat, ai prea mult timp liber sau care e problema?
Macar informeaza-te innainte sa scrii prostii...
Oricine poate cere explicatii daca se vaneaza legal sau ilegal (nu e nimic ilegal in asta) asa ca nu trebuie sa fi buricul pamantului ca sa ceri lamuriri.
Problema cu vanatoarea e ca desi legala (cea legala, caci braconajul exista si el), e si imorala si stupida, si asta din mai multe motive:
- nu mai trebuie sa vanam ca sa mancam (cum faceam in comuna primitiva)
- nu te face mai 'barbat' faptul ca ucizi un animal, care saracul se chinuie sa reziste si sa se perpetueze intr-un mediu tot mai ostil si restrans (in ceva vreme, nu veti mai avea ce pusca la capitolul mamifere mari), contrar cantecului 'Pusca si cureaua lata' in care bietul taran se lamenteaza ca era barbat doar cand vana caprioare.
- cum am mai spus, avem (inca) bogatie a faunei, si ar trebui pastrata, ceea ce ma indoiesc ca se intampla in momentul de fata (la fel cum dispar padurile, dispar si animalele sub bataia pustii) pentru ca se scot bani frumosi din vanat, si bashtanilor doar n-o sa le pese de doua trei jivine, acolo...
As putea sa mai continui, dar nu cred ca are nici un rost sa polemizam, din pacate se vede ca chiar si ITRSV face si drege, doar ca sa le fie cat mai caldut.
Avem opinii si vederi diferite, domnule vanator... deocamdata legea inca va permite sa vanati, dar in ceva vreme o sa se termine cu vanatoarea, cel putin la unele specii... sper din toata inima sa pun umarul la treaba asta.
Trimiteți un comentariu