Pagini

31 martie 2013

Roads... were not built for cars!


LOCUL CICLISTILOR E PE SOSEA!

Inspirat din blogul lui Carlton Reid, acest post este o pledoarie in favoarea ciclistilor pe drumurile publice, a protejarii dreptului lor de a circula pe sosele (care e uneori ignorat de autoritati)..

La New York (in concurenta cu europa vestica - Olanda) se inaugura in 1894 cea mai buna pista de bitzicle din lume (era si unica de acest fel, cu cele 5.5 mile lungime). 
Dupa mai bine de un secol, in 2012, primarul din New York Michael Bloomberg spune ca drumurile nu sunt doar pentru masini. Si ca ciclistii si pietonii, alaturi de transportul public sunt mai importanti decat automobilistii! 

Socant, nu? Poate doar pentru unii, ce iau de buna ce ne spune Xsulescu, ajuns vremelnic in scaune domnesti pe Dambovita sau aiurea.

In halucinanta Romanie, sunt oameni ce sustin sau decid ca pistele de biciclete nu au loc pe sosea, experimentand tot felul de solutii, trasand piste pe trotuare sau interzicandu-le bicilistilor sa circule laolalta cu masinile (ca sa nu numere mortii).
Acesti edili sau legiuitori ignoranti nici macar nu-si dau seama ca interzicand circulatia biciclistilor pe sosea, nu fac decat sa aglomereze traficul auto. Nu pricep ca atitudinea lor agraveaza problema, si tocmai creearea de conditii civilizate pt circulatia bicicletelor, pietonilor si un transport public eficient este solutia pentru decongestionarea traficului infernal din orase.

Soferul ce ma claxoneaza din spate, spunandu-mi apoi prin geamul deschis sa nu circul pe sosea, cand am pista pe trotuar, este la fel de ignorant, si ar trebui sa stie ca locul meu de ciclist e acolo, in rand cu el.
Soseaua tocmai de aia e facuta si o folosesc, sa ajung rapid din punctul A in B invartind doua pedale in stilul meu, la fel cum un sofer apasa doar una sa tureze motorul.
Soselele sunt facute SA CIRCULI pe ele cu orice mijloc de transport (inclusiv bitzicla), in timp ce trotuarele, aleile si parcurile sunt pentru pietoni si pentru plimbare (chiar si cu bicicleta, desigur, pentru ca nu o sa-mi duc copilul ce abia invata sa pedaleze pe sosea, ci o sa mergem frumos pe trotuar si in parc, cu grija la ceilalti pietoni).

Dar, nu asta e subiectul postarii, cum circul eu pe strazi sau trotuare (va asigur ca foarte rapid si direct) ci altul:

ROADS WERE NOT BUILT FOR CARS
Soselele n-au fost facute initial pentru masini (extrem de rare in sec XIX), si tocmai biciclistii au avut cea mai importanta contributie la constructia drumurilor moderne intre 1880 -1905, cand se folosea uzual mai mult trenul, velocipedul sau sareta/caruta.
Desi aparut in sec XVIII, automobilul ramane doar o jucarie artizanala si exclusivista multa vreme, iar boomul cailor ferate si al industriei din anii 1850 are o influenta nefasta asupra drumurilor dintre localitati, ce sunt lasate sa se degradeze fiind preferat si dezvoltat transportul pe calea ferata.
In aceste conditii, bicicleta desi inventata mai tarziu castiga mai repede teren, iar biciclistii pun umarul la imbunatatirea semnificativa a infrastructurii, inainte de raspandirea automobilului.

Carlton Reid, autorul blogului, biciclist si editor al unor reviste/situri pt. ciclisti din Anglia, va publica in 2013* o carte documentara despre cum ciclistii din UK si din Statele Unite (si nu numai) au contribuit la imbunatatirea strazilor si drumurilor in asa numitele Good Roads Campaigns. Ca urmare a initiativelor ciclistilor, strazile si drumurile au fost refacute devenind mai practicabile si mai sigure, cu mult inaintea raspandirii automobilelor (multe imagini sunt preluate de pe blogul lui Carlton, sau de pe wikipedia).

*Update 2015: Intre timp cartea a fost publicata si e disponibila aici: www.roadswerenotbuiltforcars.com

Fenomenul nu a fost neaparat similar si-n zona balcanilor, unde oamenii abia isi castigau drepturile si independenta, nu le ardea de bitziclit atata la vremea respectiva.

Drumurile si caile de comunicatie
Este cunoscut faptul ca romanii au dezvoltat strazile (viae publicae), ducand tehnica de constructie pana aproape de 'perfectiunea' posibila acum 2000 de ani. Aceste via permiteau calatorilor, carelor cu provizii si marfuri, dar si trupelor armate o deplasare mai eficienta.
Iata o harta a drumurilor romane, concludenta (sursa: wikipedia).


Drumurile romane au constituit o baza trainica, folosita intens de calatorii pedestri, animalele de povara si carutele ce colindau continentul de-a lungul erelor intunecate. Chiar si astazi, unele sosele sunt construite pe amplasamentele vechilor drumuri romane.


Aparitia bicicletei

In zorii secolului XIX, baronul Karl von Drais inventeaza un soi de vehicul de incalecat cu doua roti egale, ce impins cu picioarele pe sol permitea o viteza mai mare de deplasare.
Numit Laufmaschine, sau dupa numele baronului draisine (drezina!, termen ce cu timpul si-a schimbat sensul spre calea ferata), a fost testat in 1817 si patentat in anul urmator, conceptul fiind copiat si raspandindu-se rapid pe continent sub denumirea de velocipede (fr.) sau dandy horse (en.).
Abia in 1860 se vor atasa pedale rotii din fata si treptat apar diferentialul, lantul, rulmentii, pneurile gonflabile (toate inventii ale biciclistilor), se perfectioneaza cadrul, etc.
Spre inceputul secolului XX, ciclismul devine mod de deplasare curent si de petrecere a timpului liber, apar o multime de cluburi, se organizeaza excursii si chiar concursuri.
Aceasta efervescenta ciclista de la vremea respectiva a avut ca rezultat drumuri mai bune si mai rapide, si inceperea primelor asfaltari.



Roads... were not built for cars!
Cartea descrie rolul pe care ciclistii l-au avut in realizarea drumurilor si soselelor moderne, cu suprafata de rulare dreapta, asfaltate, fara praf.
Mai tarziu, motoristii au preluat nu doar reteaua de drumuri publice aflata in conditii bune datorita biciclistilor, dar au si neglijat meritul biciclistilor in realizarea soselelor. Cu toate ca mai toti pionierii industriei auto au fost biciclisti la randul lor!

Multi automobilisti considera ca soselele au fost create pentru ei.
De fapt, automobilistii sunt ultimii veniti pe drumurile publice. Inaintea lor au fost pedestrii, animalele de tractiune si carutele, si apoi biciclistii. Biciclistii sunt cei ce au militat pentru cai de rulare mai bune, drepte si rapide, fara praf. Ei au creat si legile cu privire la primele sosele. Biciclistii au fost cei datorita carora, si pentru care s-a turnat primul asfalt!

I often hear that the automobile is the parent of good roads. Well, the truth is, the bicycle is the father of good roads.” - declara in 1929 Horatio Earle, primul sef al State Highway Department, creat in 1905 datorita puternicului lobby ciclist!
Boomul ciclist din 1890 a fost urmat de mania motorizarii secolului XX, si multi antreprenori cu experienta acumulata din ciclism au facut pasul spre industria auto, printre ei: Ford, Peugeot, Michelin, Dunlop, Rolls, etc... ei practic au migrat spre automobile cu toata experienta acumulata fabricand/utilizand/vanzand biciclete.
Unii, au uitat de unde au plecat insa.
"In 1924, the Ford Motor Company said drivers had kick-started the movement for better roads.
NOT TRUE. IT HAD BEEN CYCLISTS, ACTIVE LONG BEFORE DRIVERS." - se arata in carte.
Puternicii producatori de automobile au rapit intre 1920 si 1930 ciclistilor meritul de creatori ai soselelor moderne.
Cartea Roads Were Not Built For Cars ne povesteste adevarata istorie.
Pentru final, un excelent accent de umor englezesc, parodiat dupa un gag celebru in UK (nu traduc decat prima replica - din cauze evidente):

MOTORISTS’ FRONT OF JUDEA: What Have The Cyclists Ever Done for Us?
"- Ne-au ruinat, ticalosii! Nu platesc taxe, trec pe rosu... Cu ce ne-am ales din partea lor?!
- Cu cauciucurile! ..."

'REG: Cyclists have bled us white, the bastards. They don’t pay road tax, they run red lights. And what have they ever given us in return?
XERXES: Pneumatic tyres.
REG: What?
XERXES: Pneumatic tyres.
REG: Oh. Yeah, yeah. They did give us that. Uh, that’s true. Yeah.
COMMANDO #3: And ball bearings.
REG: Yeah. All right. I’ll grant you pneumatic tyres and ball bearings are two things that the cyclists have done.
MATTHIAS: And the roads.
REG: Well, yeah. Obviously the roads. I mean, the roads go without saying, don’t they? But apart from pneumatic tyres, ball bearings, and the roads…'

Niciun comentariu: