Pagini

8 mai 2009

Parcul Naţional Ţarcu - Muntele Mic

Parcul Naţional Ţarcu - Muntele Mic devine o necesitate stringenta, in conditiile in care ne referim la urmatoarele fapte si situatii de facto:
 
1) Valoarea stiintifica deosebita, si a cadrului natural. Zona are toate atributele unui parc naţional (din punct de vedere stiinţific, peisagistic, turistic sau orice alte criterii). Proiectul parcului a primit avizul Academiei Romane (Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii) si a fost inaintat Ministerului Mediului in anul 2007. In momentul de fata, Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului ar trebui sa legifereze parcul, dupa consultari cu celelalte ministere. Planul de management al parcului este in lucru. Impreuna cu cateva ONGuri de turism din zona Banatului, ca si actiune pe termen scurt ne propunem sa reinnoim marcajele pe traseele turistice.
 
2) Este deja arie protejata a Uniunii Europene. Munţii Ţarcu sunt deja Sit Natura 2000 , dar o protectie reala poate fi realizata doar prin incadrarea sitului intr-un parc national. http://www.legestart.ro/Ordin-nr-776-din-2007-(MjcxNTYw).htm Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu ROSCI0126 (extras) "Calitate si Importanta: Areal prioritar pentru conservarea biodiversităţii carpatine cu o înaltă valoare a acesteia. Concentrează 6 tipuri de ecosisteme naturale, respectiv de pădure, de pajişte, saxicol, acvatic, riparian şi cavernicol... O cincime, respectiv aproape 2.000 ha din suprafaţa pădurilor virgine relictare sunt constituite din arborete plurietajate cu „vârste medii” între 165 şi 185 ani, astăzi extrem de rare în ţară şi în Europa, care polarizează cea mai mare biodiversitate terestră. Teritoriul, cu o personalitate geografică distinctă datorată structurii geologice complicate, cu o suită de unităţi peisagistice alpine, subalpine şi nemorale nealterate de excepţie cu o mare forţă de seducţie, cu o amplă reţea hidrografică, constant alimentată de-a lungul anului şi cu arii întinse de păduri naturale, adăposteşte populaţii durabile de specii animale şi vegetale a căror conservare necesită, conform legii, desemnarea ariilor speciale de conservare, a ariilor de protecţie specială avifaunistică şi o protecţie strictă şi oficializarea unui parc naţional."  

3) Zona este componenta de facto a arealului muntos compus din Parcul Naţional Retezat (la E), Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei (la S), inchizandu-l in partea vestica si nord-vestica. Parcul Naţional Retezat s-a înfiinţat în anul 1935, fiind cel mai vechi parc de pe cuprinsul Romaniei, cuprinzand si o rezervatie a biosferei foarte valoroasa din punct de vedere a biodiversitatii. Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei cuprinde bazinul râului Cerna, si parti din Muntii Godeanu, Cernei, Valcan si Mehedinti. Acest areal muntos protejat, cadru natural inca neatins de mana omului este cel mai intins de acest fel din Europa, exceptand Scandinavia si Rusia (sursa: WWF) 4) Fragilitatea si vulnerabilitatea zonei In prezent, agresiunea asupra mediului se amplifica si continua pe toate planurile: - exploatarea irationala a resurselor naturale, cu consecinte nefaste asupra biodiversitatii (flora, fauna): taieri non-conforme si ilegale, extinderea retelei de drumuri forestiere, uneori chiar prin albiile paraielor, extinderea exploatarilor, vanatoarea la nada. - trei lacuri de acumulare s-au format deja prin captarea, devierea, bararea şi acumularea cursurilor de apă. Noi proiecte hidrotehnice ameninta integritatea unor zone inca neatinse. - insăşi forţa de atracţie a arealului este una din cauzele degradării sale precipitate provocate de perpetuarea unui turism agresiv, primitiv şi necontrolat (de tip enduro, ATV) insotit de fenomenul de braconaj, cu ajutorul mijlocacelor motorizate. - extinderea instalaţiilor pasagere - poluarea solului şi vegetaţiei cu efecte devastatoare asupra biodiversităţii etc.  

5) Pericolul dezvoltarilor umane necontrolate In conditiile in care factorii de decizie din zona (administratii locale) nu concep sa evalueze valoarea unui bun de patrimoniu dincolo de propriul buzunar, 'investitorii' (sau asa zisii investitori) dau navala ca ulii. Vezi si: NU centralelor eoliene pe Muntele Mic Acest proiect de centrale eoliene la 1800m altitudine pe Muntele Mic a primit deja Acordul de mediu de la APMCS, acord care va fi contestat in instanta de Coalitia "Salvati Banatul Montan" si Asociatia Altitudine. http://www.cotidianul.ro/neobarbaria_din_banatul_montan-82953.html Concluzie: Munţii Ţarcu îndeplinesc toate condiţiile pentru a primi titlul de parc naţional Daca nu se iau masuri de urgenta la nivel guvernamental, raul va fi facut si nu doar natura are de suferit. Ci si noi, iubitorii naturii. Violand mediul in care traim, nu doar ne furam singuri caciula, ci furam din viitorul urmasilor nostri. Noi oamenii, desi trecatori, putem schimba lucrurile. Desii unii distrug natura nevazandu-si decat de propriile interese, noi iubitorii naturii, putem schimba lucrurile! In aceasta ordine de idei, Parcul Naţional Ţarcu - Muntele Mic este un proiect care TREBUIE SA REUSEASCA!

82 de comentarii:

veteranul1 spunea...

Realizarea Parcului National Tarcu-Muntele Mic ar fi de dorit. Zona este deosebit de frumoasa si oarecum destul de putin strabatuta in special prin Tarcu si vaile adiacente. Am relatat si eu pe blog despre initiativele unor investitori strategici care pun in pericol ecosistemul. Pana la urma totul depinde de modul de aplicare a legii si de cine o face, precum si de respectul nostru fata de natura.

Anonim spunea...

Un parc national are nevoie si de un plan de management bine gandit iar administrarea ar trebui sa iasa de sub tutela Romsilva pentru ca exista o trista experienta in alte arii protejate din tara unde, pe de-o parte, se poate observa "sindromul parcului pe hartie", adica toate-s bune si frumoase in afara de trista realitate iar administrarea silvicilor aduce a "lup paznic la oi" cand e vorba de lemne si de vanat (a se citi braconaj).

Alin spunea...

Alte trebusoare murdare care se fac in zonele protejate:
http://www.romanialibera.ro/a153650/elena-udrea-reinvie-rezervatia-naturala-psd-din-bucegi.html

Si despre un caz similar, M Ciucas.
Analogiile sunt evidente:

http://www.ecomagazin.ro/ca-sa-nu-intrerupa-defrisarile-autoritatile-refuza-sa-declare-ciucasul-parc-national/

Nu ne vindem tara, o luam noi cu japca :(

Alin spunea...

Cu tunurile pe ATVuri si motoare enduro, directia Tarcu:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/860325/Muntii-Tarcu-arie-protejata-distrusa-de-ATV-uri--VIDEO/
http://natura2000romania.blogspot.com/2009/07/pajistile-alpine-din-muntii-tarcu.html

Anonim spunea...

Interesanta povestea asta, dar fratilor e foarte comod sa faci tam tam pe bloguri si sa dai vina pe enduro cand acolo se taie padurile, Dunca isi face casa, partii de ski si noi motociclistii distrugem.
Sa va mai spun ceva, luati-va gandul ca n-o sa ne mai vedeti pe-acolo, muntele nu e doar al vostru. N-aveti de cat sa ne faceti poze cate vreti ca tot n-aveti cum sa ne prindeti sau sa ne reclamati la cine? Nu mai vorbiti prostii si daca sunteti complexati ca mergeti pe jos cu rucsacul in spate si noi trecem pe langa voi na-veti decat sa va luati si voi motoare sau ATV-uti si-o sa va placa;)

Alin spunea...

Auzi distinsule anonim,
Dupa cum vezi, eu nu insist prea mult pe motoare si ATVuri, ca sunt constient ca n-am cu cine... si intr-adevar padurile se taie si asta e nasol.

Dar si cand vad cum arata pajistea intre Cuntu si Tarcu, atunci imi vine sa va pun sa plantati acolo iarba la loc.

Complexati sunteti voi, ca aveti nevoie de un motor basinos sub craci, ca sa va simtiti si voi mai 'barbati'.

Si fii fara grija, pana la urma cineva o sa va ingradeasca si o sa va limiteze accesul, pe masura ce urmarile a ceea ce faceti voi acolo se vad si din spatiu, e chestie de timp...

Anonim spunea...

Urmele nu sunt de la motocilete si ATV, eventual de la masini 4x4 sau TAF sau tractorul care merge la stana. La statia meteo cum isi care lemne si apa? Iti spun eu cu tractorul si cu TAF-ul.

Iarba plantati-o voi daca va pasa asa mult de munte. Si carati lemne cu spatele la statia meteo de pe Tarcu ca sa nu mai fie urme.
E usor sa comentezi pe bloguri si sa dai vina pe enduristi. Ce sa-i faci e la moda sa fi eco.

Da sunt de acord ca nu e ok sa mergem pe oriunde cu motocicleta, se pot face trasee pe potecile deja existente, se poate pune si o taxa cu care majoritatea celor cu enduro af fi de acord sa o plateasca dar nu poate fi interzis.
Enduromania are autorizatie de la Federatia Romana de Motociclism si de la Romsilva ca sa organizeze enduro acolo.

Si nu noi cei cu enduro suntem complexati ca n-am zis nimic de cei care merg pe jos pe munte, complexati sunt ONG-urile care arunca pstile de genul asta pe internet ca sa se mai auda ca "fac si ei ceva"

E loc pe munte pt. toata lumea, cred ca n-au rost aceste discutii aberante. Suntem in Romania sunt multe de rezolvat inaintea zonelor protejate si parcurilor nationale.

Alin spunea...

Serios?! Eu stiam ca tractorul si TAFul folosite pt aprovizionarea statiei merg pe drum (da, exista un drum si e plin plin de bolovani, nu vi-l place, nu-i asa?) si voi astia enduro + ATV pe langa drum.

Si sa-ti plimbi fundul pe motor stricand o pajiste e la fel de usor ca si sa comentezi din fata calculatorului. Diferenta e ca tu distrugi ceva ce nu mai poate fi reparat.

"Enduromania are autorizatie de la Federatia Romana de Motociclism si de la Romsilva ca sa organizeze enduro acolo."

Ma tu parca-i fi Sergiu Morariu, asa vorbesti... e usor sa te ascunzi in anonimat.
Legea zice clar "activitatile cu motor sunt interzise in arii naturale protejate, cu exceptia..." Iar acolo e Sit Natura 2000, deci e arie protejata. Mai e mult de munca pana cand sa se reglementeze treaba si cu voi astia, dar se va face, fii fara grija...

Legea trebuie sa fie aplicata de catre autoritati... chestie de timp.

"E loc pe munte pt. toata lumea..."
He he! visezi batrane, mai devreme sau mai tarziu Romania se va alinia reglementarilor din Europa in masura de protectie a naturii, si atunci cine va merge pe munte cu enduro sau ATVul va fii infractor.

Hai, repede sui pe motor si mai baga o excursie, cat mai ai vreme...

Anonim spunea...

Una e ce sti tu si alta e realitatea.
Daca ai impresia ca e usor sa-ti plimbi fundul pe motor n-ai decat sa incerci odata daca ai curaj si o sa te lamuresti...
E usor sa dai vina pe motociclisti si sa nu spui nimic de cei care taie padurile, de stanele pline de gunoaie, de case in golul alpin, de telegondole partii de ski si eoliene, de cei dintre voi care merg cu rucsacul in spate si lasa gunoi dupa ei ca sa le fie bagaju mai usor.

Iti recomand sa participi la cateva sedinte de consiliu judetean sa te mai informezi legat de viitorul zonei respective ca asta cu natura2000 e asa pt. voi ca sa va simtiti bine...la fel ca filmul lui Dunca care v-a promis fonduri. Dupa toate astea voi dati vina pe motociclisti si ATV, chiar sunteti penibili!

Noi n-avem de ce sa ne grabim, cu motoru ajungi foarte repede peste tot intr-o zi fata de 3 zile de mers pe jos.
Grabiti-va voi sa plantati copaci si sa semanati iarba, sa adunati gunoaiele daca ziceti ca va pasa de munte, lasati internetul si treceti la treaba:)
Prietene ai uitat ca traiesti in Romania, nu te mai minti singur ca-ti faci rau.

Numai bine!

Alin spunea...

Auzi cine-mi vorbeste de curaj... afla ca am parcurs destule din traseele voastre pe bitzicla, atata ca tu nu te mai chinui sa dai la pedala.
Eu unul (ca multi alti iubitori adevarati de munte) adun uneori gunoaiele lasate de altii pe poteca... insa am ajuns la concluzia ca-i degeaba.
Stanile arata cum arata ca asa au fost lasati ciobanii sa-si faca de cap. Asta e alta poveste...
Celor ce taie padurile nu le pasa de nimic, sunt paziti de patronaje inalte, nu putem noi ajunge acolo, dar va putea Comisia Europeana sa puna biciul pe M Mediului, asta cu siguranta... asteapta si vei vedea.
Ce putem sa facem noi, este sa-i dam in gat!
Iar despre planurile Consiliului Judetean, le va trebui avizul de mediu si Avizul Natura 2000, ca si celorlalti ce vor sa faca ceva acolo.
Nu e treaba noastra sa va oprim pe voi, si nici pe ei, doar o sa prevenim pe cine credem de cuviinta, sau o sa le dam peste nas de cate ori constatam nereguli.
Faptul ca arati cu degetul spre altii, nu te face mai putin vinovat, iar asta ca traim in Romania, tine-o te rog pentru tine si prietenii tai.
Eu unul vreau sa schimb lucrurile si ma consider in Europa!
Si slava Domnului, mai sunt si altii ca mine, destui cat la un moment dat sa va puna cineva botnita!
Spui ca Enduromania are aprobare de la Romsilva... pai ce treaba are Romsilva cu pajistea alpina?! Puteti sa va dati prin padure pe forestiere cat vreti, dar cand sus in gol alpin ati ras iarba de-au aparut ravene (si asta datorita voua exclusiv!!!) no comment!

Anonim spunea...

Pretene, drumurile forestiere sunt ale Romsilva care a dat liber la motoare sa circule pe ele, pasunea alpina e a primariei care la fel a dat liber la motoare. Cand au fost cei de la Natura2000 la ei au fost scosi afara din primarie! Nici nu vor sa auda de asa ceva. Acolo se traieste din turismul moto.
Placa voastra din drumul spre Cuntu te informez ca nu mai exista si n-are rost sa puneti alta ca iar o sa dispara.
Voi ecologostii nave-ti decat sa puneti botul la promisiunile lui Dunca care se plimba non stop cu elicopterul pe-acolo, sapa santuri pe Brusturul si voi il credeti ecologist?!
Si ca sa va fac asa in ciuda afla de la mine ca intre 6.09 si 12.09 pe Tarcu vor fi in jur de 50-60 de enduristi, asa ca pregateste-ti sacii cu seminte de iarba daca-ti pasa de munte si termina cu aberatiile.
No comment!

Alin spunea...

Multumesc de informatii :)
Faptul ca Romsilva sau vreo primarie da autorizatii ilegale nu tine de mine... altii trebuie sa ia masuri.

Daca se poate, nu-mi dai si lista enduristilor de la evenimentul de pe Tarcu? Si sa faceti poze, sa ;e puneti pe net, va rog. De restul, ne ocupam noi ;)

Merci, 'prietene' !

Anonim spunea...

Noi mergem sa ne dam cu motoarele nu sa facem poze, voi sunteti cu pozele veniti sa faceti ca sunteti mari ecologisti in fata computerului.
Cu Dunca am vazut ca ai poze si nimeni nu-i face nimic! De ce, ca v-a promis bani? O sa aveti de asteptat mult si bine :)

Alin spunea...

http://www.panda.org/wwf_news/news/?175641/Money-woes-threaten-Romanian-protected-areas

Alin spunea...

Din alt parc, de la Okiu Bei:
http://www.jurnalul.ro/stire-descoperirea-romaniei-08/ochiul-beiului-contemporan-129766.html

Darius spunea...

Mai lasa-i pe astia din UE cu prostiile lor. Vin ei sa ne spuna noua despre ecologism, ca poluam cu masinile iar ei au poluat de 10 ori mai mult decat noi de zeci de ani.
Iar pe Tarcu daca Romeo Dunca vrea sa investeasca in ski sa avem si noi o statiune adevarata se trezesc desteptii de la asociatia Altitudine sa comenteze. Pai sa va spun eu ceva despre asociatia Altitudine: vin si ei de doua ori pe an pe munte si se dau grande ca ei fac si dreg.
Sunt oameni care vor sa faca ceva si sunt in permanenta acolo, nu ca asociatile astea care vin de doua ori pe munte si cred ca ei stiu totul...
Terminati cu prostiile si nu ii mai pupati undeva pe astia din UE care nu stiu nimic despre Romania dar vor sa dansam cum canta ei.
Jenant.

Alin spunea...

Darius,
Nici nu merita sa comentez, dar ar trebui sa stii ca:

- suntem in Uniunea Europeana din 2007, si ca trebuie sa ne conformam regulilor.

- Romania deja o ia peste bot, pentru ca protectia mediului nu e aplicata si respectata:
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6257160-este-oficial-comisia-europeana-judecata-romania-pentru-neprotejarea-pasarilor-salbatice.htm

- urmeaza si alte actiuni concrete din partea UE impotriva GuvRo, care nu-si face datoria.

- Romeo Dunca nu din cauza activistilor de mediu s-a impotmolit, ci datorita conflictelor de interese (imobiliare, statiuni de schi) din zona. Se judeca cu alti 'investitori', iar proiectele sunt blocate.

- si noi ne dorim o statiune de schi la standarde europene, dar cu un impact minim asupra mediului in Situl Natura 2000 Muntii Tarcu.

- Oricum, acolo in Muntii Tarcu + Muntele Mic este zona protejata, deci nimeni nu poate face ce il taie capul.

Ai putea sa mai reflectezi, si nu sa vezi doar schiurile din varful propriilor bocanci.

Darius spunea...

Tara arde si baba se piaptana! Sa protejam pasarile salbatice in locul copiilor care n-au ce manca si n-au parte de scoala.

Legat de proiectele pt ski, am citit tot pe internet ca un domn de la Altitudine nu este de acord cu ce se doreste sa se faca.
Pai atunci sa facem parcuri natinale si sa nu mai facem statiuni de ski, ca tara are multe bogatii care nu stim sa le exploatam.

Si lumea face ce vrea pe munte dupa cum stii si tu, eu am fost chir toamna asta pana la Cuntu si erau vreo 25-30 de unguri cu ATV-uri. Participau la un concurs, dupa cum spui tu in zona protejata.
Ce sa mai zic, noi romanii vrem de toate si nimic...

Nu vad doar ski, vad cum se dau unii mai catolici decat Papa, si daca vrea cineva sa faca ceva se gasesc destepti ca astia de la Altitudine sa se opuna. Normal ca cei care investesc o fac ca sa castige bani nu de dragul nostru, e normal!
Si pana la urma aceste organizatii n-au decat sa latre cat vor ca pt marea majoritate ele nici nu exista.

Sanatate!

tarcu spunea...

Tarcu si Muntele Mic nu sunt parc national, este vorba de sit Natura 2000, probabil daca ar fi parc national ar putea astia in liniste sa defriseze fara sa-i vada nimeni.
Asociatia Altitudine este din Arad, nu stiu ce legatura au ei cu Tarcu, mai ales ca nu i-am vazut pe munte niciodata si nici nu am auzit sa aiba vreo dezbatere publica sau vreo actiune.
Singura lor problema sunt turistii motorizati in rest nu conteaza nimic.
Ei nu cunosc aceasta zona, n-au habar de traditiile acestor locuri si nu stiu ca daca nu ar fi acesti turisti motorizati turismul in Banatul montan ar fi zero.
De ce spun asta? Pentru ca turistii cu rucsac in spate sunt foarte putini, nici nu stiu daca ii putem numi turisti pentru ca nu consuma nici un produs turistic, in sensul ca nu se cazeaza la vreo pensiune sau la tarani pentru ca folosesc corturi, nu cumpara nimic de la birtul satului sau vreo masa de la pensiuni pentru ca ei isi cara conserve si uneori le mai si lasa in urma lor. De turimul de masa nici nu poate fi vorba pentru ca zona nu are un brand turistic nu exista puncte de real interes (si putinul care este nu e suficient promovat) turistic sau amenajari pentru agrement.
Traim vremuri in care oamenii au foarte putin timp liber si-atunci un turist motorizat ajunge mai repede decat pe jos dintr-un punct in altul, e ceva normal si firesc in zilele noastre.
Exista peste tot in lume parcuri nationale, naturale, zone protejate unde sunt trasee special amenajate pe zeci de hectare pentru atv sau enduro. (Germania, Italia, Spania, Portugalia, Elvetia, Canada, SUA)
In nici un caz nu se interzic, dar noi romanii stim sa luam doar ce e rau de la EU.
Statutul siturilor Natura 2000 este neclar, asociatia Altitudine e un no name in Caras nici nu s-a auzit de ei, pobabil vor si ei sa suga niste bani dar cei care le-au dat sit-ul lor sunt convins ca au facut-o cu conditia sa nu ceara vreoun ban.
Tarcu nu este de foarte mult timp un peisaj intact, nu ofera atractii deosebite pentru alte tipuri de turism si-atunci de ce sa dam in cap motarzilor pentru care zona e un adevarat paradis. Vrem o zona economic moarta, sau vrem sa ajutam comunitatile locale si sa dezvoltam zona turistica.
Cred ca ar trebui sa se ajunga la un consens, un echilibru pentru ca alfel acesti munti oricum vor fi si in continuare o destinatie pentru pasionatii de off-road, ganditi-va ce suprafata mare e acolo, nu se poate face un control, nu sunt bani e saracie.

Alin spunea...

@ tarcu:

Apreciez calitatea comentariului si a interlocutorului, net superioara predecesorilor.
Tocmai pentru ca eu cred ca avem interese comune (pentru ca si noi ne dorim o dezvoltare durabila, si nu dorim sa excludem complet fenomenul moto) cred ca e mai bine sa discutam direct, decat prin comentarii.

Fenomenul moto necontrolat e doar unul din aspecte/amenintari.

Suntem pentru acel consens si echilibru, care sa respecte totodata legea. Cata vreme intelegeti ca nu e voie direct pe pajiste, si doar pe drumuri (si nu pe carari!) putem porni o discutie... chiar dorim asta.

Nu discutam acum care sunt drumurile, aspectele tehnice de fapt.

Noi o sa ducem munca de constientizare si totodata o sa implicam autoritatile si factorii interesati.

Va rog sa-mi lasti coordonatele, sau sa-mi trimiteti un mail direct la alin.ciula@gmail.com

Unknown spunea...

am auzit astazi la Muntele Mic ca cei de la Altitudine se opun sau cel putin vor sa blocheze constructia zonei schiabile din golul alpin de la Muntele Mic. Poate cineva sa-mi dea detalii ?

Alin spunea...

Salut Horatiu,

Asociatia Altitudine este administratorul Situl Natura 2000 Muntii Tarcu.
In sit, sunt permise activitatile umane inclusiv investitii si dezvoltari noi, cu respectarea legislatiei romanesti si europene in vigoare.

Zona Muntele Mic se doreste a fi zona de dezvoltare turistica durabila... in acest sens, Asociatia Altitudine s-a opus proiectelor de dezvoltare industriala, gen eoliene (care ar impiedica dezvoltarea turistica si in plus ar fi vizibile din toata zona), dar nu si proiectelor turistice sau de ski, insa si la acestea trebuie SIM.

Pentru detalii, vezi www.tarcu.ro
Poti suna la 0723 629399 Tavi sau la mine 0742 299109 Alin

Banateanul spunea...

Asociatia Altitudine se opune la orice...
Sa va spun si eu cate ceva despre ei.
In primul rand sunt o asociatie de hobbysti, nu au oameni cu pregatire in domeniul protectiei mediului, sunt niste amatori care se joaca de-a protejatul naturii, fara un plan de management, fara experienta, fara sa cunoasca muntii.
Mai mult de atit ei nici macar nu stiu ce protejeaza abia acuma vor sa vada ce ar fi de protejat desi in muntii Tarcu exista flora si fauna comuna nu este nimic deosebit deci nu se justifica intinderea sitului pe o suprafata atit de mare.
Ei vor sa ia bani de la cei care vor sa investeasca in ski, de la ciobanii care isi duc oile la pascut, de la oamenii care isi fac case de vacanta sau de la aia care vor sa mearga pe munte cu ATV-ul.
Nu au intrebat autoritatile locale si comunitatile locale daca sunt de acord cu ce vor ei sa faca, lumea deja e foarte pornita in potriva lor.
Site-ul lor nu functioneaza pt ca nu au bani sa plateasca gazduire dar vorbesc de administrarea sitului.
Vor sa saraceasca o zona care oricum e saraca sa incaseze bani de la toata lumea, Dunca le-a promis 10% din incasarile noilor statiuni de ski dar i-a lasat balta si-acum Altitudine se opune la orice investitie daca nu optin si ei comisionul lor.
Imi pare rau ca in Romania anului 2010 se intampla asta. Ministerul Mediului da un sit nejustificat de mare in administarea unei asociatii de neprofesionisti, care ies pe munte de cateva ori pe an doar in weekend si care vor sa jecmaneasca pe toata lumea ca sa faca ei bani.
Mai mult asociatia Altitudine nu are sprijin de la autoritatile locare, consili locale si primarii care sunt total impotriva lor.
Atentie asociatia Alitudine muntii Tarcu nu sunt jucaria voastra de weekend si timp liber! Aici sunt sate vechi de sute de ani, gradina omului nu e a voastra, lasati-i in pace. Stiti ca e o floare de colt acolo, mergeti puneti un gard si protejati-o carati apa cu stropitoarea la ea si opritii pe cei care nimicesc padurile si nu va intindeti mai mult decat va e plapuma!

Alin spunea...

Salutare banatene,

Banatean sunt si eu , si-mi pasa de zona asta, cu natura ei cu tot.

Tot ce spui sunt pareri personale, si nu ai dreptate.

Asociatia Altitudine colaboreaza in domeniul protectiei mediului cu:
- WWF Romania (ai auzit de astia?)
- ASER (de astia sigur n-ai auzit).

Planuri de management pentru arii protejate, aprobate si functionale, nu sunt inca in tara asta.
Pentru Situl N2000 Muntii Tarcu va fi facut unul, in doi ani!

Asociatia Altitudine are in grija Situl Natura 2000 Muntii Tarcu, decarat de guvernul Romaniei in conformitate cu legislatia europeana.
Nu vor nici sa ia banii de pe locanici, nici sa se opuna dezvoltarii turistice, ba dimpotriva, vor chiar sa o sprijine, atat vreme cat se face cu capul (si nu cu japca).

Pe munte nu ai voie cu ATVul, si nici cu motorul. Doar pe drumurile publice...

Asociatia nu a intrat in gradina nimanui, ci va administra o arie protejata, care e patrimoniu national si european.
Asociatia Altitudine incurajeaza activitatile traditionale: pastorit, cresterea pomilor fructiferi, mestesuguri, produsele locale si specificul zonei. Aceste activitati vor fi promovate.

Comunitatile locale vor intelege ce bogatie au acolo, abia cand lucrurile vor fi pornite de altii... deocamdata le-au pornit cei cu motoarele si cu skiul, dar nu e numai atat ce ar putea aduce beneficii zonei.

Pana acum, asociatia Altitudine a lucrat cu voluntari, si nimeni nu a facut bani protejand natura... dimpotriva, acei ce o calca in picioare fac bani grei.

Si mie imi pare rau ca in Romania anului 2010 sunt multi care gandesc asa ca si tine, dar ce sa-i faci... e greu pana intra si romanii in randul lumii, sa-si pretuiasca valorile si nu sa-si bata joc de ele.

Macar ai putea avea bunul simt sa te semnezi cu numele adevarat, nu sa arunci speculatii sub protectia anonimatului, deci, draga banatene.

Banateanul spunea...

Te rog lasa-ne cu WWF, ASER si Academia Romana, sunt fumate demult...
Ideea e ca sunteti niste hobbyisti care nu aveti nici cea mai mica legatura cu muntele, va dati mari ecologisti si pe astia care nimicesc padurile ii lasati sa-si faca de cap pentru ca primiti bani de la ei, iar cine vrea sa faca o statiune de ski nu poate ca voua nu va place daca nu va pica si voua ceva.
Voi vreti sa promovati pastoritul, cresterea pomilor fructiferi, alte obiceiuri si traditii. Afla ca lucrurile astea exista de sute de ani aici, nu trebuia sa veniti voi de la Arad si sa "descoperiti roata".
Voi o sa deschideti mintea comunitatilor locale sa le spuneti ce locuri fumoase sunt acolo si cum se poate dezvlota zona dar nu ati avut nici un dialog cu nimeni veniti si luati pe toata lumea peste picior.
Afla ca pe munte e voie cu motocileta atiata timp cat se folosesc drumuri si poteci turistice.
Daca n-ar fi oameni care sa se ocupe de turismul asta cu motocilete zona af fi moarta si daca cineva vrea sa faca ski voi va impotriviti, dar vreti dezvoltarea zonei.
Afla ca aia cu rucsacul in spate nu se cazeaza la vreun taran si nu cumpara branza de la ciobani sau fructe de la sateni pt ca ei vin cu cunservele de-acasa.
Oricum nu are rost sa polemizam pe tema asta, vedeti-va de jub-urile voastre ca nici care n-aveti cunostinte despre natura si munte.
La nesimtiti trebuie sa le raspunzi cu nesimtire, n-am bun simti la fel ca voi care n-ati avut bunul simti sa discutati cu oamenii sa le spuneti ce vreti sa faceti si sa ii intrebati daca sunt de acord. N-aveti decat sa-i pupati undeva pe aia de la Bucursti si de la UE si uite de-aia in tara asta merg lucrurile cum merg.
A-ti facut poze din elicopterul lui Dunca la niste urme de tractor si ati aruncat vina pe motociclisti, ce sa zic sunteti mari ecologisti...
Ai auzit de compactorul picior de oaie? (de asta poate ai auzit)
Stii ca pe unde trece o turma de oi nu mai creste iarba, distrug mai mult decat 100 de motoare? (asta sigur n-ai stiut)
Mai puneti mana domnilor pe carte, cu hobbyisti care se joaca de-a protectia mediului nu mai pierd vremea sa stau la discutii.

Unknown spunea...

Eu observ ca aici sunt diversi anonimi care isi dau cu parerea fara sa aiba nici cel mai mic habar despre ceea ce se intampla defapt.

Exista o fobie generalizata referitoare la Altitudine, o aura denigratoare care a fost pusa la cale de diferiti investitori care vor sa exploateze zona si care considera dusman pe oricine sta in calea intereselor lor mai mult sau mai putin ortodoxe, precum si de cativa bugetari aserviti acelor investitori.

Orice om cat de cat inteligent, cand aude ceva, se intereseaza despre subiect, si stie ca trebuie sa auda ambele versiuni inainte sa traga o concluzie. E valabil la orice in viata, nu doar in cazul acesta.

In urma cu multa vreme, de exemplu pe vremea inchizitiei, cand cineva avea o problema cu un vecin, se ducea si spunea ca respectivu e eretic, si in secunda doi il executau pe vecin (in general nevinovat).

Exista persoane care acum in secolul 21 au ramas la nivelul respectiv...

Oare de ce pana acum toti si-au dat cu parerea ca "Cei de la Altitudine vor asta si asta, vor sa ne blocheze, vor sa nu ne mai lase cu oile, vor sa saraceasca zona, vor sa ia bani", si alte tampenii, dar nimeni nu ne-a intrebat cum stau lucrurile de fapt?

Ia haideti si fiti constructivi (daca vreti) si puneti intrebari punctuale la care sa va raspundem! Puteti s-o faceti deocamdata aici pe blogul lui Alin, cata vreme site-ul oficial e in constructie.

Iar cine vrea doar sa faca scandal, mai bine sa stea in banca lui si sa nu-i mai deranjeze pe ceilalti, care au lucruri mai bine de facut.

Octavian Radu Topai
Altitudine

Alin spunea...

Draga Banatene,

Mai informeaza-te despre faptul ca
- nu ai voie cu motorul sau ATVul pe niciunde decat pe drumuri publice (nici macar pe alea forestiere, dupa lege).
- pe unde trec oile nu-i bai, unde stau oile ii bai. De aia, tarcul trebe mutat periodic.

Cu ce scrii la mine pe blog, acuzatii sau alte pareri, ne pierdem vremea...

Daca vrei sa discuti cu Asociatia Altitudine, o sa ai oricand ocazia, fie ca e vorba de natura, motoare sau ski.

Daca n-ai inteles pana acum ca nu ne opunem la treburile legale, inseamna ca nu vrei sa intelegi.
Probabil ca ai interese, dar nu e treaba mea asta.

Administratorul sitului N2000 Muntii Tarcu va discuta cu toti factorii locali. Tocmai de aia au fost prezenti la conferinta de la Zavoi.
Sarcina administratorului e sa faca plan de management pt situl N2000 (adica un plan care sa protejeze speciile si habitatele de acolo, dupa legea romaneasca si europeana), cu consultarea factorilor locali.

Planul asta daca nu-l va face Altitudine, o sa-l faca musai APM CS sau Ministerul Mediului, in max 2-3 ani, pentru ca sunt obligati

Unde-i lege, nu-i tocmeala.

Daca nu crezi, intreaba la CJCS, sau la APM.
Sau credeti ca daca va face APMCS planul de Management o sa-i puteti influenta?
S-au dus vremile alea... cand facea fiecare ce-l taia capul si aia inchideau ochii.

Faceti, dar sa stim si noi, si ministerul, si Uniunea Europeana: curat si legal.

Nu va opreste nimeni cata vreme sunteti in regula.

Marius Pop spunea...

Va spun de la inceput ca nu sunt investitor, nu am interese. Pur si simplu sunt un pasionat de offroad.
Eu nu am vazut munte care sa cada din cauza catorva ATV-uri sau 4X4 dar cu totii am vazut muntele care cade din cauza defrisarilor.
A-ti numarat motoare ATV-uri si 4x4 dar camioanele care cara lemn zi si noapte le-ati numarat?
Nu cumva voi vreti ca noi sa nu vedem ce se intampla acolo? Am patit-o odata cand am scos aparatul sa fac poze si niste ciangai au venit la noi sa ne intrebe ce facem pe-acolo.
E simplu ce vreti voi sa faceti, nu mai lasam pe nimeni ca sa poata diverse cercuri de interese sa se desfasoare in liniste.
Cum deranjeaza mai mult astia cu enduro sau ATV sau noi care mergem cu 4x4 mai mult decat manelistii, aia de exploateaza forestier mai mult sau mai putin legal.
Cum poate fi urma si zgomotul unui 4x4 mai deranjant decat acelea ale unu TAF, raspuneti-mi va rog.
Probabil ca totul se invarte in jurul unor cercuri de interese, n-ar fi exclus ca pe viitor sa ne cereti bani ca sa putem iesi in natura.
Domnul Topai este arhitect din cate cunosc eu si i-as recomanda sa isi vada de arhitectura ca la mediu nu se pricepe, sau e criza prea mare si vreti sa scoateti bani de altundeva.
Copacii rupti de furtuna nu-i aduna nimeni dar de exploatat se exploateaza la greu sub protectia unora ca voi.
Eu imi platesc cotizatia la AJVPS si merg pe cele mai grele drumuri si carari. In nici un caz voua nu o sa va dau un ban!
Cand va mai intalniti va rog chemati-ma si pe mine sa va spun in fata lucrurile astea. Anuntati si voi fi prezent si eu.

Marius Pop

Alin spunea...

Buna Marius,

Iti inteleg nedumerirea, dar din cate stiu legea interzice accesul auto in ariile protejate. Nu noi am facut-o, uneori e absurda, recunosc... adica TAFurile au voie si voi nu, dar asta-i legea.
Insa am vazut efectele plimbarilor cu enduro/4X4 de la Cuntu la Tarcu, dupa Tarcu pe creasta, cat si in Saua Iepii. Sunt portiuni unde nu mai e iarba ci doar ravene. Acolo stratul vegetal nu mai se poate regenera, rezultatul il stiti: ravene tot mai mari, apoi alte drumuri, alte ravene s.a.m.d. E frumos?
Desi exista pana la Tarcu drum, foarte multi se dau pe langa el... rezultatele se vad.

In acelasi timp, forestierii sunt acoperiti de hartii, exploatarile cica au avize... ( degeaba le cerem), padurea e a lor.
Exista un cod silvic cu prevederi aberante, si totodata ar trebui sa se respecte amenajamentele silvice. Deocamdata purtam discutii, si tot ce putem face e sa sesizam organele abilitate. Crede-ma nu stam sa numaram camioanele.

Un lucru iti spun sigur, nu cautam sa mascam nimic, cat despre legatura cu alte cercuri de interese... poti fi suspicios, te-nteleg dar nu e cazul. Avem doar limitele noastre.

Si nu suntem prietenii nimanui, se pare ca avem doar adversari... si pana acum n-am facut mare lucru.

Retine: ne deranjeaza in egala masura atat un camion care trece incarcat cu busteni, cat si un vehicul 4x4 sau motor intr-o pajiste.

Pot sa-ti spun doar atat: in afara drumurilor publice, deocamdata e ilegal!

Comparatiile intre TAF si motoare/4x4 sunt irelevante prin prisma aplicarii legii, cu toate ca legea nu e dreapta; nu conteaza parerea mea sau a ta in acest aspect.

In acelasi timp, suntem impotriva vanatorii (sub orice forma), deoarece suntem iubitori de natura. Chiar daca deocamdata vanatoarea e legala, nu inseamna ca e si oportuna in conditiile in care efectivele sunt tot mai restranse, din diferite cauze... vezi alte tari unde nu mai gasesti anumite mamifere mari.

Asociatia Altitudine a fost invitata la conferinta TASA, dar a fost acuzata in fel si chip... ori noi vrem sa ne facem doar treba si sa protejam natura din Muntii Tarcu, unde pana de curand fiecare facea ce voia muschii proprii.
Vrem doar sa se respecte legea, in rest, sunt speculatii.

Unknown spunea...

---Foiletonul Mitologic---

Vad ca acuzatiile nefondate si in necunostinta de cauza curg valuri-valuri...

Pentru Marius Pop:
Dupa cum mai spuneam, acolo sunt de mult 3 probleme mari si late: defrisarile abuzive, motoarele in golul alpin si braconajul.(ulterior au mai aparut si altele, ex. eoliene)

Eu nu as putea sa spun care e mai importanta sau de impact decat cealalta. Cred ca sunt toate la fel de nocive.

Bineinteles ca reprezentatii fiecarui domeniu vad Limitat in special aspectul care-i doare pe ei mai tare:

Silvicii spun ca doar pe ei vrem sa nu mai taie paduri si nimic altceva, ca ei ce mai taie?

Motociclistii spun ca doar pe ei nu vrem sa-i lasam si neglijam taierea padurilor.

Braconierii sunt de multe ori persoane "cu pozitie", care normal ca nu pot spune in gura mare ca nu vrem sa-i lasam sa braconeze, asa ca gasesc alte pretexte de gasit nod in papura.

Referitor la Enduro/ATV/4x4 versus TAF, imi vin acuma in minte 3 aspecte :

1. TAF-ul nu iese din padure in gol alpin, in schimb celelalte ies si fac ravagii. Ravagii MARI.

2. Intr-o zona exploatata activ, e clar ca motocicletele sunt neglijabile ca si impact. (Totusi, nu-mi amintesc ca cineva de la noi sa se fi legat pana acum de prezenta motoarelor in cadrul exploatarilor active. Daca gasesti vreo referire de genul undeva , te rog spune-mi si mie).

3. Raman drumurile forestiere fara exploatari active. Acolo spune-mi tu Marius ce e mai nociv, ca e simplu: Un TAF care poate trece pe acolo o data sau de 2 ori pe an, sau cirezi de zeci de motociclete si ATV-uri zilnic, timp de multe zile pe an?

Referitor la faptul ca eu sunt arhitect si nu ma prip la mediu, e discutabil si nu cred ca are rost sa-mi pierd vremea sa raspund la chestii de genul asta.

Daca esti shucarit pe "altii", te rog (de fapt rog pe toti cititorii acestui blog) sa ne trimita fotografii cu orice fel abuzuri asupra naturii din muntii Tarcu si Muntele Mic: exploatari forestiere ilegale sau neconforme, urme lasate de vehicule in golul alpin, gunoaie, ratracuri, snowmobile, braconieri etc. Facem acum o baza de date cu impactul antropic in zona si vom face si o expozitie fotografica cu prezentarea aspectelor negative (dar si pozitive)din zona. Imaginile le puteti trimite la adresa altitudine@gmail.com , mentionati va rog si numele dvs. (daca doriti sa-l trecem la expozitie) si locul unde au fost facute.

Cand ne vom intalni, in primul rand nici daca am vrea nu stiu cum te-am putea chema din moment ce nu stim cine esti si cum te putem gasi. Iar sa te chemam doar ca sa ne certam nu ar avea rost. In schimb daca poti face ceva constructiv si util, atunci te putem invita daca ne dai ceva date de contact.

Tavi

Alin spunea...

http://www.ebrd.com/projects/eias/41163.htm

Alin spunea...

http://ec.europa.eu/environment/biodiversity/campaign/index_ro.htm

Anonim spunea...

Mai baiatule nu te mai agita aiurea.
Vine un arhitect si un inginer sa ne vorbeasca despre protectia mediului.
Sa fim serioasi, n-ati fost instare sa spuneti ce plante protejati acuma le cautati sa vedeti care sunt alea si daca sunt.
Ia mai bine mereti voi sa vedeti gunoaie pe toate rapele si defrisari chiar pe marginea drumurilor forestiere si mai lasa-ne cu enduro in pace si ocupati-va de adevaratele probleme daca ziceti ca va pasa.
Io daca va prind cu fite pe munte va rup picioarele, sa fie clar.
Si-atunci sa vezi cum stati voi linistiti la voi acasa sa va treaca talentele ca prea vreti voi sa va bage lumea in seama.
Hai ciocu mic, daca sunteti naivi e problema voastra dar va zic io ca nu mege joaca de-a mediu asa cum vreti voi, prostii nu ia-ti gasit pe Tarcu, cautati in alta parte, si daca nu mai vrei motoare si oi fa-ti zona protejata in gradina ta sau concersioneraza-ti tot golu alpin, daca nu hai valea si mucles.
Nu vreti eoliene care-s ecologice, nu vreti ski, nu vreti motoare nu vreti oi pe munte da vreti bani si habar n-aveti ce gunaie is pe munte, ce defrisari is de pica muntele in unele locuri.
Hai ma baieti ce naiba voi nu vedeti ca nimeni nu-i cu voi, inseamna ca ceva nu-i in regula ce naiba! Cascati ochii la alte probleme daca sunteti inimosi ca asta cu ski, motociclete si oi chiar ca-i penibila.

Unknown spunea...

La genul de "primitivi insingurati" nici nu prea stii ce sa le raspunzi. Mi-am amintit de o zicala: "Nu te contrazice niciodata cu un idiot. Te va cobora la nivelul lui si te va invinge cu experienta lui de idiot".
Anonimu-le drag, nu mai spune tu ce vrem noi si ce nu vrem, pentru ca esti departe de adevar.

Unu din Timisoara spunea...

Super tare, sa va zic parerea mea.
1. Munte care sa cada de la ATV sau motor n-am vazut, in schimb am vazut munte care cade din cauza defrisarilor.
2. Zece motociclete nu face zgomot cat camioanele care zilnic cara lemnele taiate, o freaca zi lumina pe acelasi traseu.
3. Un motor nu lasa urme ca un taf sau tractor (personal am vazut dupa Tarcu tractor si taf, acolo sunt 2 urme paralele, e drum clar de la motocicleta nu sunt, e clar si pt un copil.
4. Am vazut si Hummer pe Brusturul si elicopter (nu ma deranjeza deloc), omul vrea sa dezvolte zona si voi ii puneti piedici.
5. Ce facem cu defrisarile de pe marginea drumurilor forestiere, ce facem cu gunoaiele, sau astea nu-s probleme?
6.100 de motoare nu poluaza ca jafurile de camioane care cara lemne sau tafurile care sunt in padure si in pasune.
7.''Ultimu peisaj forestier intact'', poate pe hartie, ca in realitate nu e asa, ori n-ati fost pe munte ori mintiti.
8. Care sunt plantele si animalele protejate si apoximativ zonele din munte unde se afla ele, la asta cred ca nu aveti raspuns.
9. Ziceti ca-aveti doar dusmani, asta nu va pune un semn de intrebare, nu va pune deloc pe ganduri.
Faptul ca faci idiot pe unu care nu-i cu tine ii inpotriva ta, nu dovedeste decat ca din postura ta de ''mega arhitect'' si ''ecologist amator'' le vorbesti tuturor de sus si nimeni nu te asculta.
Mai ia rucsacu is spate sau incaleca-ti motoru de enduro si du-te pe teren sa vezi care-i realitatea si cand ajungi pe Tarcu (este drum pana acolo nu tre sa mergi pe pajiste), mediteaza putin.
Si cand te intorci spune-le si la prietenii tai de la asociatia Altitudine ca unde scrie ''Accesul cu autovehicole strict interzis pe drumurile forestiere'' e valabil si pentru ei.

Alin spunea...

Eu vad ca altii se agita aiurea... si mai si ameninta ca ne rup picioarele.
Abia asteptam sa-i cunostem.
Cat despre cine ce va face, vom vedea.
Oricum, anonimul cu amenintareile e pe langa total, n-are rost sa dau detalii ca o sa le afle singur ...

Alin spunea...

Pentru cel din Timisoara, raspund punctual la observatii:

1. Defrisari vs motoare: sunt chestii diferite ce afecteaza natura. Nu le amestecam, sunt nocive amandoua dar afecteaza zone diferite.
Nu am vorbit de impactul enduro/4x4 in zona de padure, ci in zona alpina, unde nu e vorba de defrisari. Muntele nu cade niciodata, doar se decoperteaza.

2. Camioanele merg intr-un punct unde exploateaza, motoarele merg peste tot, nu se poate compara nici zgomotul - sa nu intelegi ca iau apararea celor ce exploateaza lemne.

3. Urmele paralele peste Tarcu sunt de la vehicule 4x4, asta-i clar. O singura data am vazut un tractor la o stana acolo, insa ala nu se plimba frecvent. Si tractorul si TAFul sunt folosite pt aprovizionare la statia meteo, din cate stim.

4. Si elicopterul deranjeaza animalele, prin zgomot. Acolo e fauna sensibila... Hummerul sau alt vehicol nu are ce sa caute acolo. Cat despre dezvoltarea zonei Brusturu, zona aia ar trebui sa ramana intacta. Dezvoltati pe Muntele Mic, si la Poiana: este loc.

5. Toate la vremea lor... defrisarile, gunoaiele, toate sunt aspecte negative, si cineva se va ocupa de ele cu siguranta. Gunoaie multe sunt langa localitati (rampe), acolo e treaba primariilor... semnalati la primarii. In cadrul sitului N2000 Muntii Tarcu, gunoaie sunt in jurul asa-ziselor statiuni, langa amenajarile exploatarilor forestiere, langa unele stani, langa statiile meteo si pe marginea drumurilor.
Eu am trecut in acest articol la agresiuni si defrisarile, si fenomenul moto, si resturile activitatilor umane.
In 25 septembrie, se va desfasura Let's do it Romania, o actiune de curatenie a intregii tari de gunoaie. Implicati-va!, si noi ne vom implica.

6. Motoarele degradeaza solul in pasunile alpine, asta e problema. Cred ca intr-o trupa de cateva zeci de motoare abia ai putea sa respiri, cat despre ce ravagii fac pe sol, mai ales daca-i umezeala... cred ca sti deja.
TAF-uri n-am vazut in gol alpin, atata ar mai lipsi.
Aceste acţiuni încalcă legea, întrucât conform OUG. Nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise [...] accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în scopul practicării de sporturi, în afara drumurilor permise accesului public şi a terenurilor special amenajate".

7. 'Ultimul Peisaj Forestier Intact' din Europa, exceptand Scandinavia si Rusia nu e doar pe hartie, ci conform hartilor satelitare si studiilor stiintifice. Gasesti detalii aici:
http://www.intactforests.org/
Si hartile sunt aici, daca alegi zona 14, o sa vezi zona Tarcu-Retezat-Godeanu-Cernei (uita-te in caseta din dreapta cine a efectuat studiile!)
http://www.intactforests.org/data.ifl.kmz.html

Asta zica astia... ori n-au fost pe munte, ori mint...

8. Un inventar al speciilor de plante si animale protejate va fi efectuat in urmatorii 2 ani, si pe baza lui va fi facut planul de management al sitului N2000, deci intrebarea ta va avea un raspuns... ai rabdare.

9. Acolo unde sunt interese mari, apar si tensiuni. Unii se fac ca nu vad urmarile activitatilor proprii, pe langa ca incalca legea.
Sunt destui cei ce au interese ca zona sa ramana fara nici un control, sa poata sa faca ce vrea muschii lor, atat silvici cat si posesori de terenuri si firme de turism moto/4x4 (dupa capul lor ar fi singura forma de turism posibila, afara de ski), sau pensiuni. Astia s-au aliat si acuma musca, pentru ca li se atrage atentia ca sunt in afara legii.

Las la o parte invectivele, nu imi apartin si nu sunt potrivite intr-o discutie.
Legea e pentru toti, iar cei de la Altitudine sper sa poata sa administreze cu cap zona.

unu din Timisoara spunea...

Salut Alin,

Mersi pentru raspuns.
Nu fac parte din nici o organizatie sau club enduro, stai calm nu musc pe nimeni.
Pur si simplu la fel cum iti place tie sa mergi pe jos pe munte sau cu bicicleta, mie imi place cu motocicleta.
Diferenta e ca eu, recunosc ca las niste urme dupa mine dar care sunt infim mai mici si mai putin nocive decat alte probleme care le-am mentionat.
Sigur se poate rezolva cu urmele. Exista pneuri enduro-FIM (omologate de federatina int. de moto), ele au crampoane mult mai mici si mai moi care nu ravasesc solul, in combinatie cu presiune minima in pneuri ai o tractiune excelenta fara sa patinezi si sa lasi urme. Ele sunt obligatorii in toate competitiile de enduro din lume.
Zgomotul se poate rezolva prin atasarea unui silencer la toba (sau evacuare silentioasa)
Noxele sunt minime la toata motocicletele in 4 timpi produse pentru piata din Europa, conforme cu normele de mediu. Problema e la moto 2t (amestec ulei cu benzina, scoate mult fum)
Pot sa iti spun ca eu voi folosi drumul de piatra pana sus la Tarcu.
Dupa ploaie nu-i ok cu motoru iar asta poate fi o regula care sa o respecte toti.
Faptul ca sportul asta e o afacere mi se pare normal, se produc motociclete, se cumpara si undeva trebuie folosite, pe munte ca pt asta sunt facute.
Eu si prietenii mei ne vom implica in actiunea de strangerea gunoaielor, o sa facem si poze ca sa vedeti ca nu suntem asa rai cum spuneti, si noi iubim natura, tocmai de aceea mergem pe munte cu motoru.
Nu incercati sa eliminati fenomenul enduro, el orice ar fi nu va disparea. Implicat-va si voi in relatia cu practicantii acestui sport.
Oferiti alternative (acolo nu e voie, dar poti sa mergi pe-acolo sau pana la statie la tarcu e drum, mergeti pe drum.
Daca spui NU e clar ca unii riposteaza, daca esti dispus sa comunici si sa oferi alternative cred ca e mult mai bine si toata lumea e multumita.

Alin spunea...

Deocamdata dialogul abia a inceput, desi sunt unii mai radicali.
Echipa Altitudine a participat la conferinta TASA, organizata printre altii de Enduromania, si au fost atacati din toate partile... probabil ca vor mai discuta si sper sa se ajunga la un numitor comun.

Dupa cum decurge situatia, unii iubitori de enduro inteleg situatia, altii nu vor sa inteleaga si ii dau inainte ajungand chiar la amenintari...

Un lucru e sigur: treburile nu vor ramane asa si vor fi reglementate, mai devreme sau mai tarziu.

Bogdan C. spunea...

Am fost in acest weekend la Muntele Mic si am auzit ca va opuneti realizarii unor investitii in instalatii si partii de ski.
Investitorii ar trebui incurajati mai ales pe timp de criza. Proprietarii cabanelor sunt foarte suparati, lipsa infrastructurii pentru sporturile de iarna alunga turistii spre alte destinatii si este pacat mai ales cand se doreste sa se faca.
Legat de motociclisti, tot proprietarul cabanei imi spunea ca este sigura lor sursa de venit pe timpul verii, fara ei nu au nici o sansa sa supravietuiasca.
Dumneavostra sunteti un ONG non profit dar aveti angajati pe care ii platiti din ce bani?
Nu as vrea sa intru in polemica dar acolo oamenii au investit si doresc sa investeasca in continuare, asociatia se opune la orice proiect si am inteles ca s-au cerut si bani, nu mi se pare normal si nici credibil. Cu totii stim cate ONG-uri sunt in Romania cati bani au si ce afaceri murdare fac.

Unknown spunea...

---Foiletonul Mitologic reloaded---
"Am auzit ca..."

Daca eu as spune ca cerul e verde, ca "Lord of the Rings" s-a filmat la Zervesti, ca filmul "Lost" s-a filmat langa lacul si padurea tropicala de la Cuntu, ca un dinozaur a mancat toate caprele negre si ursii din Tarcu, nu m-ar crede nimeni, nu? Oare de ce ineptiile spuse de "binevoitori" despre noi le crede toata lumea?

Daca ati fi intrebat: E adevarat ca va opuneti la realizarea de partii de ski pe Muntele Mic? v-am fi raspuns: Nu e adevarat, nu ne opunem dar ce se face trebuie sa se faca bine, corect, conform legii. Pentru binele statiunii, al oamenilor de acolo si al naturii, impreuna!

Daca ati fi intrebat : E adevarat ca va opuneti motocicletelor IN GOLUL ALPIN? Am fi raspuns: Cu siguranta , da ! Motivatiile sunt multe si au mai fost amintite aici.

Daca ati fi intrebat: E adevarat ca ati cerut bani "necurati"? V-am fi raspuns: Cu siguranta NU, nu stim sa fi facut cineva asta, dar daca stiti dumneavoastra pe cineva de la noi care ar fi facut asa ceva, va rugam sa ne spuneti cine este ca sa-l dam pe mana legii!

Unknown spunea...

In curand va fi gata site-ul, iar acolo vor aparea si planurile noastre de promovare a zonei si altele. Vor avea loc mai multe actiuni, dupa care sper sa mai dispara din aura asta de mister care planeaza in jurul lui Altitudine...

Qad_Racer spunea...

La intrarea in Poiana Marului pe partea dreapta o sa vezi un deal chelit de copaci si urme imense de taf. De 1 mai la lac erau 100 de masini, la ora 15 deja pluteau o gramada de peturi pe malul apei plus gunoaie, hartii, deseuri.
Daca v-ar pasa mergeati si imparteati ceva saci de platic unde lumea sa adune gunoaiele si sa le care cu ei, i-ati fi rugat frumos sa faca asta.
Am fost si la muntele Mic si am vazut aceleasi mizerii.
Va spun eu, un pasionat de atv care merge destul de des in zona, probabil mult mai des decat voi care o frecati prin io stiu ce birouri.
De ce nu ati spus nimic si despre mafiotii cu lemnele sau de manelistii care lasa gunoaie dupa ei? Ce asociatia lu peste ii asta sa imi zica mie ce e voie si ce nu?
M-am saturat de papagali.

Alin spunea...

Si noi ne-am saturat de nesimtiti aroganti care incalca legea si fac ce au chef, doar pentru ca pot si nu-i pedepseste nimeni tara lui Papura voda. Speram ca situatia sa se schimbe, si punem umarul.
Indiferent ca sunt porcus turisticus ce arunca gunoaie, braconieri, patroni de firme de exploatare forestiera sau calareti de motoare sau ATV/quad care merg pe unde nu-i voie.

Nu uita Qad_racer, esti printre ei.

Qad_Racer spunea...

Tu nu ai nici o autoritate sa tragi la raspundere ce cineva, cu asta se ocupa autoritatile.
Faptul ca eu merg cu qad-ul nu e problema ta, ca ar fi ilegal ce fac eu sau alti offroaderi e discutabil.
Tu nu faci nimic ca ''protector'' al mediului nu ai cohones sa te iei de cei care cu adevarat distrug dar te iei de mine.
Nu cred ca sute de copaci taiati, ursi impuscati si gunoaie sunt nesemnificative in comparatie cu ce fac eu.
Cand o sa se termine cu astea o sa ma las si eu, pana atunci n-ai cum sa ma convingi. Si n-ai sa convingi pe nimeni, nici macar pe ecologisti (inra pe greenpeace si da cautare la atv sau enduro, nu o sa gasesti nimic)
Nu stiu cine e mai nesimtit eu ca merg cu quad-ul sau tu ca dai vina pe mine ca fac rau dar uiti de forestieri, branconieri, gunoaie etc. Mai gandeste-te...

Unknown spunea...

Alin, eu ma dezabonez de la blog. Nu am timp sa pierd cu chestii de 2 lei.

Daca la un moment dat va creste nivelul de cultura, te rog sa-mi spui.

Oricum , e un semn pozitiv in toata treaba asta cu motorizatii ilegali. Comportamentul lor e comportamentul unor oameni disperati, care isi dau seama ca activitatea asta draga lor e pe cale de disparitie.

Alin spunea...

Macar vad ca incepi sa intelegi ca aveti o problema.
Nu e discutabil ca e ilegal ce faci, e ilegal si gata.
Asteptam si noi momentul in care autoritatile sa-si faca treaba in tara asta, pana atunci o sa le tragem de maneca.
Nu am uitat nici de ceilalti, cum crezi... facem ce putem deocamdata.
La fel cum tu (inca!) mai poti sa te dai pe unde ai chef, si ei (inca!) taie si pusca ce au chef. Doar pentru ca pot si ca nu vor fi trasi la raspundere.
Despre gunoaie, e treaba administratiilor locale sa organizeze colectarea gunoaielor. Deocamdata nu-si fac treaba nici in cadrul localitatilor, crezi ca le pasa de zona outdoor?
Uneori iubitorii de natura se aduna si curata, dar asta nu e treaba lor.
Si pe urma vin porcus turisticus si arunca din nou, zicand "Lasa, draga ca vin ecologistii aia si strang!"
Eu unul prefer sa-i las sa se innece in gunoiele de pe marginea drumurilor, lacurilor si poienilor, pe care ei insisi le arunca.
Despre ecologisti, ei nu se rezuma doar la Greenpeace.
Sunt unul din ei, nu trebuie sa conving pe nimeni, lucram impreuna. Dar se vede treaba ca vorbesti in necunostinta de cauza despre ce inseamna asta.

Alin spunea...

Schema de praduire a padurii in Ro, expusa de un coleg:
"Mafia lemnului se intrepatrunde cu administratiile publice locale (primar+CL, prin comisiile locale de reconstituire a dreptului la proprietate, mergand apoi la cele judetene, care au validat toate listele cu improprietariti abuziv), dupa care se extinde la agentii economici din zona (care in majoritatea cazurilor exploateaza la negru o gloata paupera de lumpeni detracati si sunt paravane pentru clicile primarilor si consilierilor locali, alimentand de jos pana sus, la marii operatori straini care au rolul, intre altele, sa albeasca lemnul 'negru'), functionarii silvici (incepand de la padurarul de canton pana la secretarul de stat din minister), politia (care isi intra in rol 'operativ' mai ales la faza de transport a materialului lemnos si, in cazul unor imixtiuni in 'biznis' din exterior, la intarzierea/blocarea anchetei), apoi inspectorii ITRSV (care au rolul de a baga ancheta in ceatza pe linie de silvicultura), dupa care vin tare din urma si procurorii/parchetul, in caz ca prin sita de musamalizare au trecut totusi infractiuni prea flagrante care n-au putut fi acoperite pe traseu, dupa care - in caz ca toate solutiile au dat gres - vine judecatorul care sa speculeze viciile procedurale, facute 'ca din intamplare', de inferiorii de pe lantul trofic al mafiei lemnului. Iar in varful acestui lant troneaza politicienii, cei care ticluiesc legi 'proaste' si 'incomplete' si care protejeaza la cel mai inalt nivel retelele de spoliere a acestei avutii nationale. Nu in ultimul rand sunt de mentionat asa-zisii specialisti, 'autoritatile' din zona invatamantului de profil, care au rolul sa produca pe banda rulanta 'soldati' devotati cauzei jafului generalizat asupra padurii.

... administratiile parcurilor sunt intre ciocan si nicovala: adica intre administratiile publice locale si forurile tutelare silvice. Doar nu va inchipuiti ca acordarea personalitatii juridice catre parcuri a insemnat o schimbare fundamentala in raporturile de forta intre barosanii din minister sau RNP si 'palmasi' ca X din PNMR sau Y din PNPC, chiar daca se numesc ei 'sefi':)..."

Quad_Racer spunea...

Eu nu am nici o problema. Voi aveti probleme, pe voi va deranjeaza.
Eu n-am si am sa spun si de ce: pentru ca in ro sunt multe alte probleme de rezolvat decat eu cu qaud-ul pe munte. Sunt alte chestii mult mai daunatoare decat ce fac eu. Da peste 20 ani o sa fie o problema.
Autoritatile au de rezolvat alte probleme mult mai importante, ce fac eu e nesimnificativ in raport cu alte activitati dar voi loviti in mine, asta ma deranjeaza. Politia o sa ma prinda pe mine ca-s ilegal cu quad-ul cand o sa termine cu banditii.
Pana atunci tu poti sa ma fugaresti cu bicla si prietenul tau poate sa imi faca poze:)

Alin spunea...

Munţii Retezat, Godeanu şi Ţarcu sunt cei care adăpostesc peisajul forestier intact, descoperit de ecologişti în 2006 şi confirmat de studiul Guvernului în 2007. Această regiune, care include aproximativ 18.000 de hectare de păduri virgine, nu este străbătută de nici un fel de infrastructură, nu are aşezări omeneşti şi nu este exploatată de resurse, dar se află în pericol să fie... asfaltată.

În 1999 s-a început construcţia unui drum naţional între Petroşani şi Băile Herculane, care a ajuns doar la un kilometru de peisajul forestier intact unde ecologiştii de la Agent Green au reuşit să îl oprească în ultimii trei ani. Unul dintre motivele invocate de ecologişti a fost că studiul de impact al drumului este de foarte slabă calitate. Preşedintele organizaţiei Agent Green, Gabriel Păun, ne-a declarat, în exclusivitate, că, împreună cu cercetători de la Universitatea Babeş Bolyai şi de la Universitatea Edinburgh din Scoţia, alături de reprezentanţi ai WWF, Milvus, Carpatina Ardeleană şi Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor, a fost demarat un contrastudiu de biodiversitate care să dovedească cât de bogată este biodiversitatea din Retezat şi că asfaltarea acestuia ar fi o catastrofă ecologică.

Mai mult:
http://colectie.jurnalul.ro/stire-jurnalul/retezat-ultimul-peisaj-forestier-intact-din-europa-temperata-544458.html

Anonim spunea...

"Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor"- de asta n-am mai auzit.
Exista si asociatia femeilor divortate si asociatia alcoolicilor anonimi, sunteti meseriasi toti astia cu asociatii de tot felu. Penibilitati mai mari n-am mai citit demnult ca aicea.
Hai noroc cu liciecii si soseaua prin peisajul intact descoperit in 2007, pana in 2007 nu l-a descoperit nimeni. Ce penibili sunt unii.

Alin spunea...

O simpla cautare pe Google (pentru ca se presupune ca daca stii sa postezi un comment ca si anonim te duce mintea si la o cautare...) te-ar fi lamurit ce face 'Asociatia pt Protectia Liliecilor'

Peisajul ala l-au tot descoperit unii de la o vreme incoace, si u oricum: cu buldozerul.

Cat despre penibili si penibilitati, o sa fii surprins cat sunt unii de penibili, dar ma tem sa nu te regasesti printre ei.

Daca era Asociatia pentru Protectia Lupilor, crezi ca mai erau la fel de penibili?!

De fapt cu asta ne ocupam noi, inclusiv cu protectia lupilor.
Pentru sanatatea speciei, exemplarele bolnave se autoelimina sau sunt eliminate de 'legea firii', pe aia nu avem cum sa-i protejam si nici nu e cazul...

Alin spunea...

Ca tot suntem la subiect, iata cum se pune problema cu un studiu de impact:

http://www.jurnalul.ro/stire-zoom/furia-verde-declanseaza-contrastudiu-de-biodiversitate-545059.html

<< 26 DE SPECII DE LILIECI
Folosind echipamente şi metode de ultimă ge-neraţie, Richard Hoffmann, specialist în chiroptere şi membru important al Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor, şi-a început observaţiile în nopţile de aprilie. "Eram convins că cei care au făcut studiul (de impact - n.r.) se înşală în legătură cu faptul că în zonă nu ar exista lilieci, pentru că s-au bazat pe faptul că nu ar fi peşteri. În realitate, există nenumărate grote şi peşteri, iar pentru informarea lor, liliecii se pot adăposti cu sutele chiar şi în scorburile copacilor.

După doar două sesiuni de observaţii, în aprilie-mai am descoperit de-a lungul drumului 26 dintre cele 31 de specii de lilieci care trăiesc în România şi care ar fi puternic afectate de construcţia drumului" >>

Lasand la o parte exagerarile jurnalistice gen 'furia verde', observam ca interesele (in cazul asta, e drumul lui Basescu) primeaza in fata naturii, si asa se dau autorizatiile din pix.

Cand vor fi gata studiile de impact in privinta biodiversitatii in Tarcu/ Muntele Mic? La alea ma refer, la cele facute ca lumea, cu observatii si studii in toate perioadele de vegetatie, nu la cele scoase pe banda rulanta si avizate de anumite persoane care nu ar trebui sa aiba nimic de a face cu Protectia Mediului.
Ei se protejeaza doar pe ei insisi pt batraneti, isi protejeaza doar scaunul in 'mediul rapace' care-i inconjoara.

Anonim spunea...

Domnule Alin,
Nu ai nici o autoritate ca sa iti dai cu parerea ce e bine si ce nu e bine.
Asociatia ta nu are oameni care sa aiba vreo pregatire in domeniul protectiei mediului, sorry cu asta se ocupa altii nu tu.
Sunteti la fel ca sutele de asociatii din Romania care folosesc bani europeni in interse proprii.
Nu-mi spune de lilieci si alte prostii cand stiu si eu si tu ca pe tine te intereseaza sa iti pice banu.
Pa!

Alin spunea...

:)
Esti distractiv!
Nici macar n-ar avea rost sa-ti raspund... dar intrucat suntem pe un spatiu public, am dreptul la replica:
- Administratia sitului Natura 2000 Muntii Tarcu se ocupa exact cu asta: cu protectia naturii din Muntii Tarcu.
- Altii (si daca te referi la APM sau Garda de Mediu), chiar daca au mai multa pregatire, stii si tu si eu ca se pleaca incotro bate vantul (politic)... sa nu mai vorbim ca fac anumite favoruri, uite aici:
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Resita-Statul_construieste_ilegal_intr-o_rezervatie_0_269373693.html
http://www.adevarul.ro/locale/resita/Resita_0_260974097.html
Citeste si comentariile, o sa-ti gasesti prietenii din institutiile statului, lupi pusi paznici la oi.
Eu nu-mi castig existenta din voluntariatul pe care il fac pentru mediu, deci imi permit sa am o parere proprie.
Banii europeni, da doamne sa vina. Habar n-ai ce inseamna bani europeni, altfel ai stii ca raspunzi pentru fiecare Euro, asa ca exclus interese proprii. Nu suntem Hildegard Puwak.

Banii se dau pentru proiecte (realistice), si te asigur ca Asociatia va derula proiecte pentru protectia naturii cu bani europeni in Tarcu, cat de curand.

Eu nu-mi permit sa fac afirmatii aiurea... dar de unde stii tu ca pe mine ma intereseaza sa-mi pice banu?

La fel ca si alti iubitori de natura, avem alte valori in viata decat 'ochiul dracului', spre mirarea voastra, a celor cu interese in zona.
Pentru ca ai un interes... altfel n-ai vorbi... deci, cine umbla cu cioara vopsita?!

Anonim spunea...

cesti domni sunt profesori nu au cunostiinte in ceea ce priveste starea de conser?"""""""""""""")))))))))))00llllllllllllllllllllllllllll0b 444444b

Anonim spunea...

Domnilor de la Altitudine voi chiar aveti impresia ca vi se cuvine totul si ca lumea e proasta "cand va creste nivelul de cultura"? Care cultura, cea de grau sau cea de porumb?
Vorbiti de planuri de management pentru componenta biodiversitatii din Tarcu, dar nu aveti nici cea mai mica idee ce inseamna biodiversitatea, si protectia mediului. Visati la proiecte de finantare din fonduri europene, dar sa va intreb de cate ori ati depus proiectul pentru planul de management si nu a fost aprobat?! Din cate imi aduc eu aminte cam din 2008.
Va tot laudati ca o sa aveti angajati, ca o sa aveti bani pentru evaluarea starii de conservare a sitului, dar pana acum n-ati fost capabili sa carati un sac de nisip si jumatate de sac de ciment sa puneti in picioare panoul cu natura 2000 de "La Floace", dar in schimb carati prajitura s-o dati la vaci.
Tot ce ati reusit sa faceti de cand a fost obtinut avizul academiei pentru parc si declarat Tarcu ca sit Natura 2000, a fost sa va contraziceti si sa dati in cap autoritatilor cu tot felul de tampenii, crezand ca veti putea voi trage la raspundere autoritatile de mediu. asta n-o sa se intample, mai degraba veti disparea voi.
Mai nou vreti sa luati in concesiune si cabana Cuntu, lucru foarte usor de realizat datorita lui Roni care a vorbit la Bucuresti pentru voi. Vreau sa va intreb, ce veti face cu cabana o veti folosi ca vila de vacanta asta daca nu se va prabusii pe voi. Ma gandesc ca nevestele voastre nu va vor permite sa luati de la gura copiilor ca sa consolidati cabana.
Vai de Tarcu cu pradatori ca Dunca si Wind energy, dar mai rau va fii cu voi, asta daca nu v-ajuta Dumnezeu sa pierdeti situl din administrare.

Anonim spunea...

Domnul care a scris innainte, aveti mare dreptate.
Toata lumea stie cine sunt acesti domni de la asociatia Altitudine.
In Poiana Marului au cerut bani sponzorizare, bani pe care mai apoi ii folosesc in interese proprii. Oamenii au aflat si nu mai vor sa cotizeze.
Vreti fonduri europene cu care sa a satisfaceti nevoile si ambitile personale.
Va plangeti ca lumea va ataca dar nu ati fost instare sa purtati un dialog decent cu nimeni.
Da, o sa va dau peste bot de cate ori voi avea ocazia ca sa nu cumva sa aveti impresia ca puteti prosti pe toata lumea.

Alin spunea...

Lasand la o parte nivelul de cultura al interlocutorilor (care uneori creste uneori scade...), cei de la Altitudine pretind doar sa se respecte statutul de arie protejata sit Natura 2000 a Muntilor Tarcu.
Sa le luam pe rand:
- plan de management vor face. S-a intrunit saptamana trecuta consiliul stiintific al sitului, si au fost trimise invitatiile petru consiliul consultativ de administrare.
- si proiectele se vor face... putintica rabdare... ghidurile metodologice se schimba, iar accesarile de fonduri nu sunt joaca de copii. Proiectul de plan de management nu e simplu (poate ca stiti deja prea bine, din moment ce stiti deja atatea, sa ghicesc unde lucrati?! - mai bine nu).
Asociatia nu are treaba cu panoul de la Floace, nu e al asociatiei, panourile pe care le va pune, va avea grija de ele, iar prajitura e a noastra si facem ce vrem cu ea.

Autoritatile de mediu le poate trage oricine la raspundere, cata vreme nu-si fac treaba... vad ca le aveti la suflet autoritatile astea dragi care trag sforile pentru unii si pentru altii.

Stiti de ce nu dispar asociatia Altitudine?! Daca ar merge treburile in Tarcu OK, sa fie aplicat un regim de protectie si natura respectata, daca statul s-ar implica sa protejeze natura ca-n Franta sau Austria... probabil ca n-ar mai avea de lucru si ar disparea.
Dar deocamdata sunt multe de facut... facem ce putem si dupa posibilitati.

Cuiva ii e ciuda ca chiar ne preocupa situatia... sunt interese mari in bransa dezvoltatorilor, dar si a celor care vor sa moara capra vecinului.
Mai nou vad ca v-ati saturat de investitori, care de bine de rau vor sa faca ceva in zona...

Din punct de vedere al protectie naturii, statul ar trebui sa faca treaba, si sa fie macar ca-n Retezat. Nu sunt resurse, deci statul a delegat protectia biodiversitatii asociatiei, care chiar asa face: rupe de la gura copiilor ca sa faca cate ceva pentru zona...

Alin spunea...

Pentru domnul care a scris dupa: toata lumea crede prostiile spuse de unul sau altul, dar de ce nu sunati sau vorbiti cu cei de la Contact de pe www.tarcu.ro ca sa vedeti cum sta treaba de fapt?
Alta intrebare: sunt curios cat ati cotizat pentru protectia naturii in Tarcu.
Si mai ales cui ati dat bani?
Dati un nume!
Asociatia Altitudine n-a primit un sfant (si nici n-a cerut) de la cei din zona.
Fondurile europene se iau pentru a se face ceva cu ele in zona (probabil ca n-aveti idee despre ce-i vorba).

Despre dialog, putem discuta la orice ora, in conditii civilizate. Va dau nr meu, sau sunati la numerele de pe www.tarcu.ro?
Cat despre amenintari... lumea deja se convinge cine face gargara aiurea.
Iar datul peste bot... fiecare fapta are si rasplata.

Alin spunea...

Tin sa reamintesc cititorilor blogului:
- Muntii Tarcu nu sunt (inca) Parc National. Speram ca vor fi intr-o buna zi.

- Muntii Tarcu sunt Sit Natura 2000, dat in administrare unui ONG: Asociatia Altitudine.

Vedeti mai multe pe http://www.tarcu.ro

Anonim spunea...

De ce in anul 2011 nu putem schia intr-o statiune de nivel european?
De ce va opuneti investitilor de pe Nedeia?
Sunteti un ONG care vrea sa scoata bani si sa va unpleti buzunarele, vreti monopol la tot ce se intampla in munte. Cat cotizeaza exploatatorii forestieri la voi sau mai exact cat aveti degand sa le cereti?
S-a scris aici ca nu s-au cerut bani la Poiana Marului. Esti mincinos cand spui asta. Intreaba-l pe Domuta ce a facut cu banii care i-a cerut sponzorizare prin poiana.
In baza carei legi aveti dretul sa cereti 5 lei/pers.?
La ce congrese ati participat voi ca experti in protectia naturii? Unde ati publicat studile referitoare la Tarcu? Ce pregatire aveti voi domnilor ingineri in protectia medeiului?
Plutiti undeva in lumea vostra care nu are nici o legatura cu realitatea. Sper ca investitorii nu se vor impiedica de patru papagali de la un ONG.

Alin spunea...

Ai putea sa-i intrebi chiar pe investitori de ce nu putem schia, si nu pe noi. Sau pe cei de la meteo.
S-au dat avizele la doua instalatii pe Muntele Mic, in vara.
Ce tensiuni sunt pe acolo si nu tin de noi, probabil ca stii, si daca nu stii n-ar trebui sa comentezi.
Cu Nedeia e alta treaba...acolo se afecteaza semnificativ biodiversitatea (si asta nu spunem doar noi, ci si altii care stiu cum sta treaba).
Ar fi frumos daca ar cotiza la noi Romsilva... din pacate atunci am fi la cheremul lor si nu vrem asta, ci va trebui sa colaboram, vrem nu vrem.
Sponsorizarile ajuta... noi am facut studii pe teren cu biologi si avem specialisti angajati. Toata treaba costa. Daca vrei sa stii mai multe despre un caz concret, intreba direct pe Doru.
Am efectuat mai multe cursuri despre Ariile protejate si Administrarea ariilor protejate, nu are rost sa-ti detaliez.
La congrese am fost doar la Bruxelles, la lansarea unui proiect pe care daca l-ai intelege, nu te-ai mai intreba de ce ne opunem oricarei activitati pe Nedeia:
http://rewildingeurope.com/2010/10/29/launch-rewilding-europe/
Daca te uiti la program, acolo cineva din partea noastra a vorbit la deschidere.
Altora le pasa de natura, spre deosebire de localnici, care doar ar mulge-o.
Unde vrei sa schiezi in ianuarie 2011? Pe iarba?! Banuiesc ca vrei sa te dai si cu motorul pe acolo, nu?!

Se pot impune si taxe de acces, ca de altfel in orice arie protejata. E legal, in baza legii ariilor protejate, si serveste administrarii. Oricum, MMP aproba sau refuza daca e cazul.

Dar... nu vom pastra aceste taxe, nu ne ajuta. Asa ca linisteste-te, n-o sa fii nevoit sa platesti 5 lei.

Un studiu mai amplu al nostru este documentatia referitoare la parcul national. Dar avem si studiile altora, stai linistit... si vom mai face.
Ai vrea sa le vezi in CAON?... aia scriu numa' de Dunca si planurile lui, nici despre intalnirea de constientizare pe care am avut-o la Resita cu publicul nu au scris, desi am vorbit cu ei personal.
Am inceput cu o rezervatie, si vom declara si altele.
Pregatirea se dobandeste, nici nu trebuie sa fim noi specialistii e suficient sa colaboram cu oamenii cheie.
Ar trebui sa fii mai deschis la minte, ca altfel cazi pana la urma de fazan.
De fapt, nici nu ar trebui sa-ti raspund la mine pe blog. Nu merita.
Stau si ma intreb de ce-ti dau apa la moara?

comunitatea locala spunea...

Nu faceti voi nici un parc sau rezervatie natura 2000.
Ne opunem la orice actiune a vostra atita timp ca puneti piedici investitorilor si interselor cetatenilor din comunitatea locala.
Nu aveti plan de management, nu aveti zonarea sitului, nu aveti idee ce protejati. Raspunsurile domnului si domanei Topai lasa de dorit...
Domnul Marius Minea s-a prezentat la sedinta ca fiind ''cetatean roman'' dupa ce a vazut reactia celori prezenti la intalnire, ia fost frica sa recunoasca ca e de la asociatia Altitudine, penibil.
Fratilor vati legat la cap, o sa aveti viata grea aici, va promitem.

Alin spunea...

1. Sit Natura 2000 nu facem noi, si nici nu desfaceti voi. ESTE FACUT din 2007. Probabil, Parc national vor face copii nostri, ca noi (sau voi) nu suntem capabili (inca).
2. Noi administram in interesul conservarii biodiversitatii. Dezvoltarea locala se face cata vreme nu afecteaza semnificativ biodiversitatea.
3. Un proiect de talia celui de pe Nedeia, AFECTEAZA, chiar daca pe voi nu va intereseaza acest aspect. Avizul (care va fi sa nu va fi, va tine seama de asta).
4. Deocamdata, noi respectam legile. Voi? Motociclistii? Dunca? Colcear?
Nu va intereseaza nimic altceva, decat sa iese cascavalul, ati rupe tot daca s-ar putea.
Fratilor, natura trebuie sa respire, nu te duci cu asfaltul sau cu restaurantul in creierii muntilor.
De ce nu dezvoltati spre Muntele Mic statiuni? N-aveti loc unii de altii?
Mai bine sacrificam natura, ca-s orgoliile cat casa!

comunitatea locala spunea...

1.Sit Natura 2000 vi la facut Domuta la fel si asociatia voastra care este finantata de el, voi sunteti slugile lui el va plateste. Pana sa faceti parc national o sa va scoatem noi de aici prin procesele care urmeaza si contestatile care le vom face.
2.Voi nu aveti habar ce protejati, unde e planul de management, zonarile sitului. Consiliul stintific de care vorbiti nu exista, sunteti obligati de lege sa il faceti public sa stim si noi care-s desteptii.
3.Va opuneti proiectului de pe Nedeia pentru ca sunteti incompetenti si nu puteti da un raspuns pertinent, s-a vazut ieri la sedinta.
Si va mai opuneti pentru ca Domuta a spus ca ''proiectul de pe Nedeia este o mega afacere pt Dunca''. A se intelege ca vrea Domuta vrea sa faca o partie de 2 lei la el pe deal pt ca isi da singur avizele.
Ca face sau nu Dunca proiectul lemnul oricum se cara non stop chiar si acum iarna, faceti ceva daca doriti sa protejati si daca vi-s instare...
4.Voi NU respectati legea, voi o folositi dupa bunul vostru plac impotriva intereselor locale si hotararilor locale care sunt mai presus de orice lege.
Noi nu dorim sa distrugem natura, dar nici nu vrem sa murim de foame pentru a proteja natura. Dunca vrea sa faca locuri de munca, infrastructura si turisti pt hoteluri. Lasati-l sa faca si motociclistii n-or sa mai mearga cu motorul pe munte, vor merge cu gondola.
Colcear va da bani, apare in lista cu consiliul consultativ, de ce va consultati cu el daca nu va convine ce face?
Noi sustimen investitorii indiferent daca sunt pe muntele Mic sau Nedeia indiferent de cum se numesc ei. Voi aveti o problema se pare cu Dunca si o sa aveti probleme si cu noi daca nu tineti cont de parerile noastre.

Alin spunea...

Sigur ca puteti sa contestati si voi (au mai facut-o si altii, primarii si chiar CJuri) declararea siturilor Natura 2000 in Ro.
De ce nu!?, ca doar va deranjeaza interesele. Si altii (bugetari) au mai contestat reducerile salariale, au dat statul in judecata.
Ai putea sa-ti dai seama ca DD n-a avut nici o legatura cu decalararea de sute de situri Natura 2000 in RO. Acestea, declarate in 2007, au fost re-confirmate in 2011:
http://www.mmediu.ro/protectia_naturii/protectia_naturii/2011-12-19/2011-12-19_protectia_naturii_ordinministru2387sci2011.pdf
Tot in 2011 s-au mai adaugat si alte cateva zeci de SCIuri, printre care Culoarul Poiana Ruscai-Tarcu-Retezat, care se lipeste la ... SCI Poiana Ruscai, SCI Tarcu, PN Retezat, normal.
Toate astea le-a facut DD, vrei sa zici?! Trebuie sa fie o conspiratie la mijloc, impotriva voastra, a celor ce 'muriti de foame'... glumesc desigur :)
Consiliul Stiintific a fost aprobat prin ordin al MMP, si ia hotarari in sprijinul biodiversitatii nu al gastilor de interese, gen Dunca, Colcear, RNP. Culmea, ca exista si functioneaza.
Toti factorii interesati (sau majoritatea, inclusiv Colcear, RNP) sunt in Consiliul CONSULTATIV de Administrare. Vor trebui sa inteleaga ca biodiversitatea trebuie mentinuta, nu distrusa!

Restul, sunt speculatii.
In privinta proiectului lui Dunca, specialistii se vor pronunta. Noi le punem doar proiectul pe tava, ei au cuvantul!
Hotararile locale nu sunt mai presus de legea romana, si nici de cea europeana, care zice ca in siturile Natura 2000 ... se pastreaza biodiversitatea. Proiectele se pot face, cata vreme NU O AFECTEAZA semnificativ.
Schi pe Nedeia = adio: cocos de munte, urs, lup, ras, capra neagra.
Chiar studiul comandat de Dunca spune asta, daca-l citesti bine.

comunitatea locala spunea...

Noi nu contestam Natura 2000, va contestam pe voi asociatia Altitudine si nu o sa ne judecam cu statul roman ci cu voi.
Domuta facut ca zona asta sa fie sit nu siturile din Romania. Siguri care vati prezentat sa luati ca si custozi situl si anuntul public la doar o zi distanta in care se putea contesta de altcineva decizia. N-o mai da la intors ca nu ni-s prosti.
Puneti la dispozitie un studiu de biodiversitate platit de voi. N-aveti nimic, nu spunem noi a spus-o Topai ca nu aveti, ca Consiliul Stintific n-a fost pe Nedeia si probabil ca nici pe harta nu stie sa arate cu degetul.
Nu aveti nici un studiu al biodiversitatii, o inventariere a speciilor de plante si animale si nici zonele unde exista. Asta au spus cei prezenti de la Mediu (Resita) si a confirmat Topai.
Voi va folositi de banii lui Dunca, Horatiu Buna si altii care dau bani grei pt studiile pe care voi ar trebui sa le aveti ca sa demonstrati ca aveti ceva de protejat. Asta inseamna ca sunteti incompetenti.
E la mintea cocosului (chiar si cel de munte) ca el nu sta in pasunea alpina unde vor fi partile de ski, la fel si ursul, lupul etc.
Exista partii de ski in zone sub natura 2000 sau chiar sub patrimoniu unesco.
Daca exista vointa din partea tuturor se poate realiza, Romeo v-a dat dosarul nici nu v-ati uitat pe el. Cum poti sa zici ca e negativ un studiu realizat intr-un an jumate asa fara sa te uiti peste ce scrie acolo?
Stiti macar unde e Nedeia? Mergeti pana la Cuntu ca acolo ati primit doua camere in rest habar n-aveti de nimic, veniti sa ne spuneti noua de cocosul de munte si ca nu se poate face pe Nedeia ca voi avti doua perechi de coaie.
Sunteti obligati de lege sa faceti sedinte publice cu oamenii din zona, de ce ati facut in noiembrie la Cransebes? Ce treaba are Caransebesul cu Zavoiul. Faceti la Zavoi sau Maru dar vi frica de omul simplu. Ce-i cu regulamentul ala unde scrie ca cioabii trebe sa isi mute tarcul sau ca nare voie cu tractorul sa ia branza de sus? Aveti curaj sa le spuneti, sa vezi ce boate o sa va luati pe spate. Ce lege va da voua dreptul sa protejati biodiversitatea de pe terenurile proprietate privata? Faceti voi pe la spate sa nu stie nimeni nimic.
Ideea e simpla, luati-o cum vreti voi, ori lasati investitorii sa faca treaba sa se dezvolte zona ori noi nu o sa va lasam sa faceti nimic. Si suntem convinsi de faptul ca vi-s constienti ca fara noi nu veti face nimic.

Alin spunea...

Dle reprezentant al comunitatii locale
aveti impresia ca le stiti pe toate, insa va inselati in destule privinte.
Studiul lui Dunca, platit de Dunca, spune ca exista specii pe Nedeia care au nevoie de 'lipsa impactului antropic' ca sa ramana prezente in zona. Trebuie sa traduc?
Oare de ce se agita atat investitorul pe acolo cu elicea, nu sa le sperie!?
Prevederile despre pastorit sunt preluate de la altii mai destepti, care stiu ce inseamna 'intensiv'... ei spun ca in mod normal trebuie mutat tarcul, sa se previna fenomenul de tarlire...
Ca nu s-a facut si nu se vrea a se face chestia asta? De ce-mi bat eu capul, e pasunea voastra si-s apele ce voi le beti!
Accesul cu tractorul la stane, nu l-a interzis nimeni, dar si ciobanii trebuie sa fie responsabili in ce fac pe-acolo... am vazut destule gunoaie la stani, ca si la Maru si Zavoi de-a lungul raului, stau pungile-n anini ca la Craciun.
Cat despre Nedeia... sunt curios daca ati ajuns vreodata acolo, altfel decat in zbor sau pe roti. Dupa aia mai vorbim.

comunitatea locala spunea...

Tu si prietenii tai de la asociatia Altitudine nu sunteti abilitati sa spuneti daca studiul este favorabil sau nu.
Din momentul in care ati preluat situl trebuia sa aveti studii care sa dovedeasca ca in zona sunt specii care trebuiesc protejate.
La sedinta v-am intrebat unde sunt speciile de care vorbiti si nu ati stiut sa raspundeti.
Nici un membru al asociatiei Altitudine nu are vreo competenta in domeniul care face obiectul contractului prin care sunteti custozi. Specialistii din consiliul stintific care nu au fost pe Nedeia nu sunt membrii ai asociatiei Altitudine si nici nu ati dovedit relatiile contractuale care le aveti cu ei, desi legea va orbliga (s-a specificat la sedinta de cei de al APM CS).
Pe muntele Mic s-au dat avize si este tot in sit, de altfel in 2007 erati de acord cu proiectul de pe Nedeia, exista si un film despre asta.
Inrebarea era simpla sustineti sau nu acest proiect, daca va opuneti trebuie sa argumentati. Nu ne prostiti cu evaluri, ca in functie de rezultate...vreti sau nu?
Pe Dunca chiar Domuta l-a sfatuit cum sa isi faca casa pe Brusturul si pe vremea aia seful tau Domuta se plimba cu elicopterul ca altfel nu stia ce-i sus pe munte.
Informatile care le dai dumneata despre biodiversitate sunt din ghiduri turistice si montane pt nu aveti nici un studiu al vostru platit de voi.
Interesele voastre nu conincid cu interesele tuturor de aici, iar atita timp cat puneti bete in roate investitorilor nu o sa faceti nimic aici, o sa vedeti.
Cat despre mine ca sa iti satisfac curiozitatea, dumneata nu stiai sa iti legi bocancii cand eu eram pe Nedeia fara elicopter sau roti.
Iar daca vreti sa dialogam si doriti detensionarea situatiei pt care sunteti direct responsabili organizati dezbateri publice dar nu la Caransebes, faceti la Zavoi, Maru, Poiana Marului. Sfatuiti-va cu oamenii nu-i puneti in fata faptului implinimt ca n-o sa rezolvati nimic.

Alin spunea...

Studiile abilitate sunt facute de biologi, nu de noi. Noi le preluam, sunt foarte bune ca si argumente.
Daca dta ai fost pe Nedeia mai demult, incearca sa compari ce a fost Nedeia pana acum, cu ce se vrea a deveni Nedeia, cu restaurante cocotate in varf si o duzina de instalatii.

Anonim spunea...

Turism de weekend pe Muntele Mic, turistii sunt alungati in Austria la schi. Natura 2000 blocheaza proiectele proprietarilor de pensiuni de pe Muntele Mic!
http://expressdebanat.ro/turism-de-weekend-pe-muntele-mic-statul-trimite-schiorii-in-austria

Alin spunea...

Dezinformari dintr-astea murdare gen articolul mincinos din Expressdebanat nu tin... Dl Gherga nu are decat sa faca proiectul necesar si sa-l depuna la APM CS pentru avizare (nu la Natura 2000). Partia Borlova s-a avizat pe Muntele Mic, si acum urca sute de turisti pe cablu acolo.

Atentiune! daca mai apar mizerii de-astea mincinoase, inchid comentariile la articol. E un blog personal... pentru probleme legate de situl natura 2000 luati legatura cu Administratia sitului!

zavoi spunea...

http://www.caon.ro/romeo-dunca-blocat-la%E2%80%A6-altitudine/1134105

Daca va ganditi ca scapati de Dunca, sa stiti ca de noi cei din Zavoi nu scapati si o sa va facem praf asa incet incet...jucati-va cu focul si o sa vedeti ce-o sa va ardeti.

Alin spunea...

N-are nimeni nimic cu Dunca, decat poate fostul vostru primar.
Dupa mintea voastra vreti sa faceti praf natura!
O noua statiune de schi pentru 2 luni/an ?? Bani aruncati in vant, zone naturale facute harcea parcea, pentru ce? Ca 2-3 asa zisi 'intreprinzatori' sa aiba beneficii?! (poate, ca nu se stie daca statiunea va fi rentabila la ce zapezi sunt acuma). Halal natiune, pusa pe jaf si capatuiala! Pana una alta CS s-a pronuntat ca investitia afecteaza habitatele naturale din situl Natura 2000. E ceva neclar in asta?

zavoi spunea...

http://www.caon.ro/a-fost-descoperita-salbaticia/1136621
Esti un prost, o asemenea investitie inseamna locuri de munca, infrastructura etc. E bine pentru toata zona.
Ce faceti voi e ilegal pt ca pe muntele mic s-a dat aviz fara CS. Dar nu-i nimic ca acuma o sa aveti procese.
Ce CS care nu a fost pe Nedeia niciodata.
Vi a-ati pus pe toti in cap ca sunteti o gloata de oligofreni. Fa-ti dracu zona salbatica la tine acasa si lasa ne pe noi inpace

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alin spunea...

Citeste-o tu pe Nina, si sa fi sanatos, evaluarea este si va fi facuta de experti in biodiversitate, nu de catre destepti ca tine.
Salbaticia a existat acolo dintotdeauna, de la mama natura, dar mai nou si-au gasit unii sa 'civilizeze' zona si s-o 'dezvolte'
Pentru stiinta ta, desteptule, nu se evalueaza locurile de munca ci IMPACTUL ASUPRA BIODIVERSITATII.
Informeaza-te si citeste legile, nu doar ziarele aservite.

Anonim spunea...

Primariile din zona sitului Natura 2000 au depus plangeri la Ministerul Mediului pentru ca actualul custode al sitului, asociatia Altitudine nu tine cont de interesele localnicilor din zonele cu care situl se invecineaza si nu exista nici un fel de comunicare intre asociatia Altitudine si comunitati.
Asociatia Altitudine isi incalca in mod sistematic atributiile ce-i revin prin contractul de administrare.
Intre asociatia Altitudine si comunitatile locale nu exista legaturi care sa garanteze o conlucrare in interes comun pe viitor, nu exista nici un fel de garantie ca exploatarea turistica a zonei va fi facuta partial macar in in beneficiul comunitatilor locale, asociatia Altitudine opunandu-se in mod repetat oricarei investii in turism sau infrastructra.

http://www.caon.ro/muntii-tarcu-fara-altitudine/1203329

Unknown spunea...

Foarte surprinzător, trebuie sa spun... Nu imi vine sa cred ca la noi in țară se cearta enduriștii cu oameni care nu au habar de ceea ce ne distruge tara si muntele cu adevarat... Dezamagitor... Nu poti sa dormi pt ca noi mergem cu motoarele pe munte?! Poti sa dormi ca muntele ramane fara lemne??? Poti dormi cand culegatorii de afine lasa gramezi de gunoaie in urma lor??? Poti dormi cand "plimbaretii cu rucsacuri in spate" arunca tot ce apuca in padure?! Pe bune? Eu nu zic ca noi cu motoarele suntem sfinti dar hai sa nu aruncam cu noroi in altii pt ca noi suntem frustrati! Si...motor intre picioare pt a te simti barbat? Pe bune...? Daca e sa vorbim asa...ar fi mai multe de discutat, cum ar fi cam ceea ce faci tu in fiecare zi, rucsacul tau daca e mare inseamna cu incerci sa compensezi ceva? Sau masina pe care o conduci, compensezi ceva? Nu cred ca discutii de genul sunt necesare, nu arunca cu noroi in ceilalti pana nu te vezi pe tine insuti. De 10 ani urc pe muntele mic..cu masina, cu motorul, pe jos, cam prin toate mijloacele si crede-ma ca poate am vazut mult mai multe decat au vazut multi care vorbesc aici dar ceea ce nu am vazut a fost curatenie, nu am vazut oameni care sa isi adune lucrurile asa cum trebe si sa nu lase gunoaie in urma, nu am vazut paduri intacte, nu am vazut liniste si pace, am auzit si am vazut drujbe, camioane pline cu lemne, tafuri aa si am vazut copii de la Borlova cu haine rupte si murdare,multi traind in saracia lor iar tu arunci cu noroi in enduristi?! Spune tu te rog din suflet de cate ori te-ai oprit la acei copii? De cate ori le-ai oferit ceva? Eu sunt femeie si incerc sa ma controlez ca sa nu fiu numita nesimtita dar am sa spun totusi ceva pt ca discutia asta mi se pare apsurda pana si acum dupa atatia ani, asta este nesimtire.

Alin spunea...

Ete na, soro... compari mere cu pere. Cu motorul in afara drumurilor si in pajisti esti la fel de ilegal ca si cand treci la semafor pe rosu, dar nu te vede nime. Nu mai da vina pe altii ca si cand doar ei ar distruge. Si voi distrugeti, ati arat pajistea deasupra de Cuntu si pe toata lungimea crestelor, distrugeti habitate sensibile si speriati fauna cu galagia si noxele voastre. Ar fi bine sa stai doar pe drumuri si nu aiurea, dar sunt convins ca te dai pe unde ai chef, ca de aia te-ai atacat asa.

Unknown spunea...

Vai de capul nostru...