Pagini

22 mai 2009

Publicitate otravita

Situatia e cam cianurata si arata astfel: 1) Niste baieti destepti vand resursele minerale ala statului roman contra functii si spagi grase... Nimic nou sub soare, se practica la scara grande, sub deviza: Nu ne vindem tara, o facem cadou, dar sa ne pice si noua ceva! 2) Alti baieti destepti ne cred pe toti prosti si vor sa rada 4 munti, 5 biserici cu tot cu asezari umane, sa faca un iaz cu cianuri ca sa scoata aur din pamant din iarba verde (dau si statului roman iaca un procent acolo sa inchida ochii). 3) Sapa baietii ce sapa si hopa, ce sa vezi... vestigii istorice de pe vremea romanilor... Damn shit, astea trebe conservate!!! Da cu toate astea imping spagi grase, se camufleaza tot si baietii destepti primesc voie sa foreze si sa faca praf istoria si geografia patriei. 4) Oamenii cu mintea la cap le spun ca nu-i voie sa-ti bati joc de mama natura care te-a fatat, si ca cine se joaca cu focul (a se citi cianura) se arde. S-a mai intamplat tot pe la noi. Ba chiar se se organizeaza si le demonstreaza la tribunal ca nu-i voie sa puna labele otravite pe bogatiile tarii! 5) cu toate astea, baietii destepti nu se lasa, asteapta sa se schimbe oranduirea ca poate-poate astia noii is mai intelegatori... Si mai scot juma de milion, de data asta legal, cica "campanie de constientizare" a prostitutiei la care se dedau... Ca sa rezumam, foarte buna punerea in ecuatie facuta de Kara: "Vă propun următoarea schimbare de termeni ai ecuaţiei: să zicem că în Delta Dunării (caz A) sau în zona Sarmisegetuza (caz B) s-ar descoperi importante zăcăminte de ce vreţi Dvs., de aur, de platină (n-avem, dar să zicem), de diamante... Cum vi s-ar părea propunerea unei companii care ar vrea să exploateze zăcămintele, cu preţul distrugerii zonelor respective? Aţi accepta? Ei bine, Roşia Montana e cazul A + cazul B. " Aici, o completare: Rosia Montana e deja o destinatie turistica (vezi http://www.drumulaurului.ro/, http://www.buciumanii.ro/ro/bucium_homepage.htm) care atrage mai multi turisti decat Sarmizegetusa, iar daca ar fi sa luam tot arealul Muntilor Apuseni (asupra caruia si-ar pune in intregime stigmatul nefast o exploatare cu cianuri), acestia sunt cu siguranta o destinatie turistica la fel de vizitata ca si Delta Dunarii... Deci comparatia este extrem de pertinenta!
Chiar peste deal, exploatarea de la Rosia Poieni. La Rosia Montana va fi mai mare...
Voi, astia luati de prosti de catre baietii destepti (cu concursul unor demnitari), ce parere aveti? Ne-o trag ei, sau ii punem cu botul pe labe? Caci daca ajung sa ne-o traga ei, iata unde se va ajunge... Spre luare-aminte, ceea ce a fost candva satul Geamana din comuna Lupsa: http://www.protv.ro/emisiuni/shows/te-vezi-la-stirile-pro-tv/video/20328 Cititi si: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5732888-blestemul-aurului-rosia-montana-daca-nu-opresc-lase-urma-lor-peisaj-luna.htm

17 comentarii:

teo spunea...

cred ca e o aberatie sa compari zona aia cu Sarmisegetuza sau cu Delta. Acolo nu sunt turisti, nu e infrastructura si nimeni nu stia de galeriile alea pana nu le-au descoperit cei ce vroiau sa faca proiectul. Si nici nu le viziteaza nici unul din cei care se tot cred ecologisti.

Dar asa e frumos in Romania, sa fim CONTRA orice, chiar daca nu ne pricepem.

Alin spunea...

Daca nu te superi, eu le-am vizitat in 2007.
http://picasaweb.google.com/alin.ciula/200705RosiaMontana#
Merita sa vezi cum sapau romanii acum 2000 de ani.
Si erau acolo mai multi straini decat romani, veniti sa viziteze muzeul.
Grupul cu care am intrat era de peste 20 de persoane, ne-am intalnit toti acolo.
Am mai vizitat si cateva tauri, crucea de pe Carnic, Piatra Corbului, Rosia Poieni, Detunata, Buciumul s.a.m.d
Am stat 3 zile la localnici.
Fraieri rosienii aia cu primarul ca nu stiu nici sa-si apere bogatia ce li s-a daruit de catre natura, nici sa faca turism...
Acuma, de cand cu Goldu, vin turistii garla!

Deci Teo, vorbesti degeaba!

teo spunea...

Alin, in Rosia exista oficial un singur loc de cazare, care are 6 camere. Cati turisti crezi ca poate gazdui intr-un an ? 1000 ? 2000 ? eu nu l-am vazut decat inchis...

apoi, numarul de vizitatori din Rosia, oficial, este infim. singurul motiv pentru care merg oamenii acolo este din cauza controversei acestui proiect.

cunosti vreo persoana, fara vreun interes profesional in acest proiect (deci exclude ONG-uri, Goldu, etc) care si-ar petrece concediul de vara la Rosia ? Sau revelionul ? hai sa fim seriosi. faptul ca ai fost TU o data, in 2007, este remarcabil insa DELOC sustenabil pentru aia care traiesc acolo zi-de-zi.

toata lumea spune ca Rosia e o localitate care a functionat 2000 de ani ca localitate miniera si tu vrei sa se transforme intr-o comunitate turistica peste noapte ?

fara minerit zona aia o sa moara. si atunci ong-urile se vor reprofila si gata.

Alin spunea...

O sa-ti raspund cu cateva adrese:
http://www.drumulaurului.ro/RO/rosia_montana_cazare.htm
http://www.buciumanii.ro/ro/templates/posibilitati_cazare_bucium.htm

Eu am stat la cineva la plezneala (nu la cei din lista), si am fost primiti cu bratele deschise.

Dar poate ca pentru tine, sau pentru alti mercenari ai Goldului sunt inchise acele porti.

Deci solutii se gasesc si turism se face... chiar daca e stiut faptul ca primaria nu da autorizatii pt dezvoltarea turismului.

Primarul si cei 4000 de semnatari ai inceperii exploatarii isi dau singuri foc la valiza...

Io le propun sa se mute de pe acum in Valea Holhorii, si sa lase goldu sa le darame lor casele.

Ce spui tu ca viata la RM fara minerit nu e sustenabila, ai putea extinde la tot arealul muntilor Apuseni... dupa teoria ta, ma si mir ca mai sunt populati acesti munti.

Cunosc mai multe persoane care si-ar petrece cateva zile intr-o zona ca aia, da!

Mai ales ca acum, RM e deja o destinatie turistica (si asta, tocmai din cauza controversei), vine lumea la greu s-o vada.

Poate nu stii, ca din cei care vin sa vada Rosia, majoritatea covarsitoare blastama goldu.
Iar putinii ceilalti isi freaca mainile cu gandul la ceva banuti, obtinuti cu pretul nenorocirii amaratilor de acolo, filiera Rosia Montana Gold Corporation.

Kara spunea...

teo, nu e destinatie ca nu vrei tu sa fie?
pun niste poze pe blogul meu si ai sa vezi...
am fost de 1 mai la rosia si am intalnit pe traseele montane zeci (30-50) de turisti, romani si straini, care nu stiau ca nu e destinatie turistica!
Alin, iti dau gratis copyrightul pe ecuatie, fa-o publica, macar de-ar insemna ceva!!!

Anonim spunea...

Multumesc din suflet pentru acest post. Stau la 7 Km de Rosia Montana si practic ii un cosmar sa iti imaginezi cum pot acesti profitori sa distruga fara nici cea mai mica strangere de inima identitatea unei tari. Asa ceva este unic in istoria Romaniei. Daca porneste proiectul va fi cea mai mare hotie pe fata a acestui popor. Generatiile care vor veni si care ne vor judeca, ele sunt cele care vor avea de suferit!!!

Calin spunea...

Nu trebuie sa-i lasam sa faca asta. Teo, CONTRA esti tu, habar nu ai ce inseamna in timp, o exploatare. Si ce efecte are. Iti nasta numai paradoxuri, cum zicea si Tabara intr-o emisiune.

Alin spunea...

http://www.clujeanul.ro/editoriale/raul-mortii-locuri-ireale-pe-pamant-galerie-foto-4445549

Cam asa va fi si la Rosia, ca si-n satul Geamana ... mai rau chiar.

Alin spunea...

Rosia Montana, 4 miliarde de iluzii...

http://www.formula-as.ro/2009/870/accente-2/rosia-montana-4-miliarde-de-iluzii-11138

Razboiul pentru Rosia Montana s-a redeschis. In loc de bombe, compania Gold Corporation da cu fumigene si cu minciuni O reclama agresiva, datorata noii echipe de "profesionisti" care au fost angajati sa faca respiratie gura-la-gura proiectului de la Rosia Montana, vorbeste de un castig de 4 miliarde de dolari, care i-ar reveni statului roman in urma deschiderii minei. Cat de ieftina este aceasta propaganda ne-a demonstrat economista belgiana Francoise Heidebroek, prin calcule simple, facute cu abacul...

Un atac la vedere impotriva sentintelor definitive ale justitiei? Potrivit strategiei actuale, compania ar dori sa creeze o "punte" peste procesele pierdute in instanta, sustinuta fiind de presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel, de primarul Albei Iulia, Mircea Hava, de ministrii Berceanu si Videanu, de deputati ai PDL si PSD (nu se cunosc inca pozitiile oficiale ale Presedintelui si Primului ministru). Este vorba de sapte procese care, potrivit Stefaniei Simion, de la Asociatia Alburnus Maior, "desfiinteaza de iure proiectul RMGC". Inaintam Presedintiei si Guvernului lista cu sentintele definitive: 1. Agentia pentru Protectia Mediului Alba este obligata de Curtea de Apel Mures, prin decizie definitiva, sa comunice informatiile care au stat la baza cererii de obtinere a acordului de mediu pentru foraje in perimetrul Bucium. 2. Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia 4607/2008, anuleaza Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic. Prin aceasta, nucleul proiectului minier, unde se gaseste cea mai mare concentratie de aur, este protejat de lege, exploatarea fara acest certificat neputand incepe. Compania incearca sa obtina unul nou, pentru acelasi perimetru, deci ilegal, de la Ministerul Culturii. 3. Curtea de Apel Alba decide irevocabil ca hotararile de consiliu local, prin care s-au aprobat PUG-ul Rosiei Montane si PUZ-ul zonei industriale, sunt ilegale, consilierii aflandu-se in conflict de interese. 4. Curtea de Apel Alba anuleaza contractul de colaborare dintre primaria Rosia Montana si compania RMGC, privind construirea amplasamentului de stramutare Piatra Alba - Noua Rosie Montana. 5. Curtea de Apel Alba anuleaza avizul simplificat de mediu, eliberat pentru proiectul RMGC, de 192 de puncte de foraje la Rosia Montana si 59 de puncte la Bucium. 6. Curtea de Apel Cluj decide, prin sentinta definitiva, anularea celui de-al doilea certificat de urbanism emis de Consiliul judetean Alba. 7. Curtea de Apel Timisoara constata suspendarea de drept a celui de-al treilea certificat de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba pentru RMGC. Cu un astfel de "pedigree" in justitie, o companie miniera ar intalni opozitia autoritatilor oricarei tari din lume, care s-ar gandi de zece ori inainte de a vorbi despre "necesitatea" unui proiect de exploatare. Numai in Romania, se pare, liderii politici pregatesc un atac la vedere impotriva sentintelor definitive ale Justitiei.

dstb spunea...

Tre' sa fiu tâmpit sa cred ca acum, in vremuri de criza, o sa scoata si-o sa dea cineva 4 miliarde de Euro sau USD... N-o sa dea nici in rate... Si chiar dac-ar da, tot o i-ar fura politicienii, baronii locali si alte lighioane.

Alin spunea...

Stii tu cum interesul face si imaginea si legea, iar prostimea pune botu'?!

Daca ii lasam, chiar asta se va intampla... nu degeaba apar directorasii de la Glod spilcuiti pe mai toate canalele...

Yupiii spunea...

da, acum vine multa lume sa vada ce e la rosia si ce gaseste? peisaje superbe? pai tot avem in tara asta. natura minunata? exact. si oameni saraci lipiti pamantului. o sa ne trezim ca in Cambodgia, cu natura luxurianta, ruine si temple uluitoare si saracie cat cuprinde. fara activitate economica o sa ajungem cersetori si o sa dam de limita saraciei. trebuie multa minte ca sa faci un echilibru intre economie si ecologie, dar fara asa ceva nu vor mai rezista localitatile alea inca un secol.

Alin spunea...

Oamenii de acolo sunt de vina ca nu stiu ca sa faca cu bogatia naturii ce li s-a dat.
Si primarul si consilierii sunt de vina, ca nu lasa zona sa se dezvolte turistic. Schimbati-i!

Rosienii ar trebui sa-si vada de ograzi, vite si de turism, sa cazeze oamenii si sa le ofere conditii, ca deja vin multi... se pot face bani din asta asa cum se practica in toti apusenii.
Dar nu, ei se plang ca vor slujbe ca sa-si distruga zona!!! Revoltator!!!
Patrimoniul RM nu e doar al lor, ci si al meu si al tau!
Si tocmai de aia, nu o sa-i lasam pe niste ciumati mincinosi sa faca exploatarea aia.

Alin spunea...

http://www.rgnpress.ro/Politic/Va-reusi-Golden-Resources-cu-ministrul-Udrea-sa-isi-inceapa-proiectul-Rosia-Montana.html

Alin spunea...

http://www.badin.ro/2009/11/tain-de-la-un-grup-de-interese-dintr-un-paradis-fi.html?lsid=B1BF0332C4B818AB4AE48198C0951A72

Anonim spunea...

Din Volumul “Aurul si Argintul Roșiei Montane”, de ing. Aurel Sântimbrean, fost inginer șef al Exploatării de stat RoșiaMin

Notă: analizele au fost făcute în 1973, în masivul CETATE, exploatat de stat și aflat la câteva zeci de metri de CÂRNIC – pilonul central al actualului proiect. E imposibil să nu fie cam aceeași compoziție, după părerea lui Sântimbreanu. Acesta poate fi unul dintre motivele secretizării contractului.



Minerale și metale rare la Roșia Montană



(despre care și Băsescu și Berceanu și compania canadiană au păstrat tăcerea)





Aur: 1,5 gr/tona de minereu concentratie medie



Argint: 7-11 gr/tona de minereu



Germaniu: 20 gr/tona (deci de 11-12 ori mai mult decât aurul!), folosit in detectoare ultra sensibile in infraroșu, in compozitia lentilelor de microscoape, in lentilele de camere foto si video cu unghi larg (wide angle) etc.

Vanadiu : 2500 gr/tona (!!) - folosit in aplicații nucleare si in aliaje de oțel anticorozive.

Titan : 1000 gr/tona (!!), folosit la rachete cosmice, submarine nucleare, motoare de avioane supersonice, automobilele de curse Ferrari etc.

Nichel: 30 gr/tona, folosit la baterii, la fabricile de desalinizare a apei, în oțeluri înalt aliate

Crom: 50 gr/tona, folosit în construcția de avioane, impreună cu aluminiul, si in compoziția oțelurilor înalt aliate

Cobalt: 30 gr/tona, agent radioterapeutic, folosit in turbine cu gaz, in motoare cu reactie etc.

Galiu: 300 gr/tonă. Se produc numai 30 de tone de galiu pe an, în intreaga lume (conform site-ului www.WebElements Periodic Table of the Elements)! Galiul convertește electricitatea in lumină coerentă, se folosește la oglinzi speciale, in componența LED-urilor din aparatele electronice, la obținerea de semiconductori, dar mai ales in detectarea particulelor solare neutrinos, in două laboratoare astronomice din Italia si Rusia, unde 30 de tone de galiu abia detectează (interacționează cu) o particulă pe zi! Potrivit cifrelor Rosia Montană Gold Corporation, ei vor exploata circa 200 de milioane de tone de minereu pentru a obtine 300 tone de aur. Dar in aceste 200 mil.to. ar putea să extragă, spune Sântimbrean, si circa 6000 (sase mii!) de tone de Galiu în 17 ani, adica o producție medie anuală de circa 352 de tone, de aproape 12 ori productia mondială actuală!! Desigur, nu vor putea exploata sută la sută.

Arsenic: 5000 (cinci mii) gr/tonă (!!!), folosit in tehnologia bronzării artificiale, in pirotehnie (artificii), in industria laserelor. In final, circa 10.000 de tone de arsenic, din cele 200 de milioane de tone de minereu, in funcție de rentabilitate.

Bismut: 20 gr/tona,folosit in medicina, in obtinerea fierului maleabil, in industria fibrelor acrilice, in sisteme de stingere a incendiilor, in sistemul de transport al uraniului in reactoarele nucleare, in ind.cosmetică etc.

Feldspat potasic, folosit in industria porțelanului: 70% din dacitul din Cetate si Cârnic. Adica 70% din tot minereul din Cârnic si Cetate este format din feldspat potasic, in timp ce Romania importa acest material din China!

După aprecierile d-lui Sântimbrean, există circa 270.000 de tone de feldspat despre care nu se face nici o vorbire, ca și când n-ar exista.

Alin spunea...

„Cazul Roşia Montană exemplifică în cel mai înalt grad posibilitatea de atingere a securităţii naţionale prin distrugerea patrimoniului subteran şi suprateran în numele unei investiţii economice prezentate în mod abuziv drept unica variantă pentru o dezvoltare durabilă. Pe plan internaţional, demararea proiectului de exploatare a aurului (aflat deocamdată în stare de suspendare) va arăta că Statul român nu îşi respectă propriile legi şi cu atît mai puţin angajamentele internaţionale , iar pe plan naţional va atrage după sine: distrugerea unor argumente fundamentale ale istoriei şi identităţii naţionale, anularea mărturiilor diversităţii culturale, anularea dreptului la un mediu curat, distrugerea coeziunii sociale, anularea dreptului la memorie, distrugerea ireversibilă a unui peisaj cultural de prim ordin pentru România şi important pentru patrimoniul cultural şi natural european şi mondial.”

http://romuluscristea.wordpress.com/2010/01/03/protectia-patrimoniului-si-pastrarea-valorilor-culturale-in-rosia-montana/

http://www.simpara.ro/sd_rm.pdf