Nici nu vreau sa ma gandesc cum va arata peste cativa ani zona. In plus, exploatatorii de lemne gen Cascade Empire - Schweighofer isi freaca mainile de bucurie... accesul la padure e mai facil.
La TV se anuntau ploi (cod galben), intr-adevar vremea rea ne-a gonit de pe culmile domoale si pana la urma am ales vaile din jur.
Poze:
http://picasaweb.google.com/alin.ciula/200909BikeLatoritei
Deci, iata-ne sambata dimineata acolo unde DN7a coboara din Pasul Groapa Seaca la Lotru, nu departe de Obarsie.
Am dormit ca dracu'... o cohorta de caini si-au gasit sa latre toata noaptea, iar dimineata de la 6 au inceput sa circule camioanele! Ce , nu stiati?! Se lucreaza intr-un ritm nebun la drumuri!
In jurul nostru, plin de ciupercari, am aterizat noaptea tarziu si am pus cortul langa ei... cu zecile, o adevarata colonie, cu catel purcel stau toata vara aici si culeg ciuperci. Gunoiul il lasa la fata locului, sau in cazul fericit il strang si-l ard... zona arata ca o tabara de refugiati!
Ciupercari si drumari pe meleagurile Obarsiei Lotrului
Suntem cu Rodin si cu Laura, cu intentia de a parcurge cat mai mult din Transalpina, cata vreme nu-i asfaltat complet. Pe biciclete.
Atacam cu voiosie muntele :)
Raman stupefiat cand trecem Lotrul peste un pod nou, si proaspat asfaltat! In urma cu 3 luni, de Rusalii, nu era nici urma de pod, am trecut apa (mai mare) pe doi busteni alaturati.
Dimineata-i senina, panta mare si pedalam pe serpentine prin padure... parca nu-i asa greu ca data trecuta (atunci insa, veneam din Sugag de la 60 km). Lejer ajungem la stana Stefanu, unde ne bucuram de soare si de apa proaspata de izvor. La stana, apar 4 catzelandri ciobanesti ce abia asteapta sa se joace, viteii sunt curiosi si ei de musafiri, iar scroafa cu purceii se muta mai incolo, deranjati de noi (intrusii).
Joaca la stana, cu catei si purcei
Povestim cu ciobanii... vechea stana (mai trainica) le-a fost arsa, alti ciobani invidiosi i-au pus foc... intre timp ademenim purceii sa ne jucam cu ei, cateii vin ei singuri!
Intr-o curba mai jos, o veche casarie (se facea cel mai bun cascaval acolo) zace in paragina.
De aici, urcam in plin soare, sunt uimit ca drumul e pregatit deja de asfaltare pana sus: largit, pus piatra peste si tasata.
Ne intersectam cu masini si motociclete, care starnesc mult praf pe drum... vazandu-i pe oamenii aia la volan/ghidon, sunt mandru ca pedalez pe unde-si plimba ei caii putere!
Utilajele mai lucreaza la podete, chiar daca-i sambata, astia-s hotarati rau.
Se misca drumarii astia foarte rapid, au ei motive
'Miorita laie, laie bucalaie' ... invidia intre ciobani e inca prezenta
Ne propusesem sa urcam sa vedem Muntinul si Caldarea Urdele fara sa mai coboram spre Ranca, apoi sa ne intoarcem in Saua Stefanul si sa coboram la lacurile de pe Valea Latoritei.
In Saua Stefanul, Laura zice:
19 comentarii:
Frumoasa tura!
Foarte frumoasa si salbatica zona de ati coborat dinspre Transalpina spre Iezerul Latoritei.
Bine ca ati apucat sa vedeti padurile de la Voineasa la Vidra acum cat mai sunt.
Frumos, pacat ca vremea nu a tinut cu voi, dar oricum decat sa iti para rau ca ai ramas acasa la sfarsit de saptamana, mai bine sa te prinda o ploicica intr-un peisaj frumos.
Zona de la Iezerul latoritei e rezervatie naturala (la fel cum sunt si Caldarea Muntinu, Calcescu si Cheile Latoritei).
Merita mers acolo in zona si luate potecile la picior... sunt cascade frumoase in zona si peisaje superbe.
Pt Giani: stiam ca vremea se va strica, asa ca prevazusem plan de backup. Daca ar fi fost vreme buna, am fi hoinarit mai mult pe culme :)
Si mai ales, aveam yo o problema exact cu drumul ala :)... daca e sa-l urci insa, e greu de gasit, si greu de urcat daca sunt brazii cazuti (asta cu bitzicla). Pe jos, nu e nici o problema.
Oricum, ne-a luat 1h30 doar coborarea aia... fetele au mers la pas tot drumul.
foarte tare "tura" ...
pacat ca soseaua se va face pentru a distruge padurea!!!
Romsilva e stat in Romania (care nu mai e stat de drept!!!):
http://doc.hotnews.ro/inalta-curte-de-casatie-a-justitiei-isi-taie-craca-de-sub-picioare-decizie-definitiva.html
http://www.zf.ro/companii/austriecii-de-la-cascade-empire-au-ajuns-la-11-000-ha-de-paduri-si-spun-ca-vor-continua-sa-cumpere-4966233/
http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/lorzii-toporului-525113.html
http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/lemnul-romanesc-dat-pe-mana-firmelor-straine-525233.html
http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/directiile-romsilva-la-un-pas-de-faliment-525333.html
Buna Alin,
Cautam pe net informatii despre traseele din zona Petrimanu si iata ca dau de blogul tau :)
Ai putea sa-mi explici si mie te rog frumos cum as putea gasi drumul/poteca de pe muchia Borcea in urcare de la lacul Galbenul?
Stii cumva daca exista ceva posibilitate de urcare spre iezerul Latoritei, lacul de deasupra lui si apoi iesire in creasta spre stana Mutinu Mare?
Daca ai avea timp sa-mi dai un raspuns pe email (g54lac@yahoo.com) zilele astea ar fi super, ca am vrea sa incercam in weekend un traseu de trekking prin zona :)
Multumesc,
O zi buna
http://www.jurnalul.ro/stire-miscarea-de-rezistenta/oameni-politici-in-solda-mafiei-lemnului-i-525451.html
http://www.jurnalul.ro/stire-special/drujba-politica-distruge-padurea-532461.html
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/884840/Au-ras-padurea-de-pe-fata-pamantului-/
Legatura intre drumuri si despaduriri este descrisa succint si clar aici (am luat acest exemplu Braziliei pentru ca Romania - ca nivel general de coruptie, cadru legislativ anti-mediu permisiv si law enforcement lacunar - este mult mai aproape de standardul statelor esuate de tip latino-american - nu degeaba sunt ele si 'poligoane' al transnationalelor care se ocupa de OMG-uri, minerit, petrol etc - decat de democratiile consolidate din UE):
http://www.mongabay.com/brazil.html#infrastructure
Salut Alin!
Si eu sunt pasionat de zona, o explroez cate un pic in fiecare an.
Eu insa cu masina.
Am tot frecat hartile si google earth legat de coborarea din strategica la galbenul, dar nu imi dau seama cum se trece Latorita.
Uitandu-ma pe harta postata de tine, pare ca ati trecut direct prin rau? Este cat de cat abordabil cu masina? (ma refer la masini de teren bine preparate, dar deh, nu poti urca un perete de 90 de grade si nici nu poti trece prin rau sarind din piatra in piatra :-) )
Watcher
Salut Walther.
Latorita se poate trece cu 4x4 serios, acolo au intrat cu TAFul in padure din drumul de langa lac... se vad urmele. Insa intre Latorita si culme, ma indoiesc ca poti razbate... noi am intalnit copaci cazuti pe mai multe bucati, ce barau drumul... am carat bitziclele peste trunchiuri de ne-am saturat.
Nu poti trece decat daca indepartezi copacii din drum... chiar si asa, parca era si o zona unde era doar poteca (ingusta de cam 1.5m si panta 25%), a fost demult un drum forestier pe acolo, dar e distrus.
Eu zic sa mergi sa vezi, dar ma indoiesc ca poti trece cu masina (nici cu motorul din cauza trunchiurilor).
Distractie faina :)
Multumesc :-) !
Deci zici ca identificam usor locul unde sa facem dreapta peste Latorita?
Sau dimpotriva avem unde sa ne incurcam?
Se intampla cumva sa mai ai trackul ca sa nimerim exact inceputul traseului?
Daca nu se poate si nu se poate ne lasam pagubasi, dar pentru brazii cazuti ne vom inarma cu drujbe si trolii :-)
http://www.impactreal.ro/201010037249/Dezvaluiri/Gicu-Deaconeasa-amendeaza-ITRSV.html
Trimiteți un comentariu