Pagini

3 februarie 2016

Nera in pericol!

Baieții deștepți doresc mutilarea Nerei!

La APM Caraș-Severin s-a depus recent spre avizare documentația pentru realizarea unor microhidrocentrale la Prigor, ce vor afecta iremediabil Râul Nera, pe tot cursul său.

Râul Nera curge liber (deocamdată) din Rezervația Naturala Izvoarele Nerei (ieșind la lumină sub vârful Nergana  din Parcul Național Semenic- Cheile Carașului) până la vărsarea în Dunare, unde formeaza și o mini-deltă. Tot Nera, modelând  timp de milioane de ani calcarele dintre Munții Aninei și cei ai Almăjului formează cel mai lung sector de chei din România (22 km). Cheile Nerei sunt cuprinse în  cel de-al doilea parc național pe care îl străbate și care le poartă  numele: Cheile Nerei - Beușnița. Lângă Baziaș, Nera ajunge în Rezervația Balta Nerei, din cea de-a treia arie protejată mare pe care o parcurge: Parcul Natural Porțile de Fier. Trei arii protejate, legate printr-un cordon cristalin de  apă limpede!

Am spus că 'deocamdată' râul curge liber, nezăgăzuit, purtând puritatea apei din Semenic spre marețul fluviu. Cursul său cristalin ar putea fi însă tulburat și mutilat.

Nera prin chei - foto Daniel Humelnicu (Ochiul Bei)

De ce ar avea impact asupra Râului Nera construcția unor MHCuri pe cursul său superior/ mijlociu? 

Orice râu constituie un ecosistem în sine, un sistem viu în care fauna (și flora) acvatică circulă spontan în susul și în josul râului. Orice captare, orice baraj va afecta compoziția și puritatea apei, și va acționa ca o barieră pentru  fauna piscicolă (care are rol determinant în menținerea calității apei). În urma lucrărilor râul este terminat, conectivitatea sa de-a lungul albiei este distrusă.

În mirifica noastră țară specialiștii lui pește prăjit de la Apele Române se fac că nu cunosc Directiva Cadru Apă (valabilă la nivelul Uniunii Europene) și permit în continuare astfel de abuzuri, eliberând lejer autorizații pentru a  capta pâna la 90% din debitele râurilor și pâraielor de munte. Deja unele cursuri de apă din bazinul Sebeșului (sub Muntele Mic) și al Belarecăi (la Cornereva) au fost afectate: captările au secat practic râurile, rămânând doar albia  goală. Cu toate ca recent alte două râuri din Țarcu au fost salvate de rapacitatea dezvoltatorilor de microhidrocentrale, abuzurile totusi nu contenesc.

Lentoarea cu care se mișcă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru modificarea legislației în scopul protejării apelor curgătoare, ar mai putea face înca o victimă, iar bogația faunei și florei din apele Nerei ar putea deveni o  amintire!

Să dam și numele firmelor ce doresc ca mutileze unul din cele mai spectaculoase râuri ale țării: Semenic Energy din Caransebeș și Nera Prigor Energy. Acești băieți deștepți doresc să-și umple buzunarele cu verzișori, în detrimentul  naturii!

Pentru că legea îi obligă, APM și cela două firme cheamă publicul la dezbatere publică, la Prigor, în 16.02 la orele 16. Ca și cum lucrările lor prin care afecteaza un râu emblematic, un adevarat simbol al Banatului, i-ar interesa doar  pe oamenii din acea comună! Probabil că unora dintre localnici li s-au și explicat așa-zisele 'beneficii' pe care le vor aduce MHC-urile. Măcelarii impostori ce semnează studiile de mediu (că evaluatori de mediu nu se pot numi) se pricep la prostit oamenii de rând. Alde Sergiu Mihuț și echipa firmei USI au semnat între altele și pentru distrugerea Roșiei Montane sau pentru eoliene pe Muntele Mic - de ce nu li se retrage atestatul acestor impostori, care sunt în stare sa susțină că ecosistemul râului nu va fi afectat prin captarea apelor?

De ce nu se iau la  intrebari cei de la Direcția Apelor, care dau autorizațiile? Chiar nu le pasă deloc de starea mediului, de funcțiile de mediu ale răului, văd în acesta doar volum de m3 de apă!? Garda de Mediu, se aude? Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, se aude?

Un NU hotărât, domnilor! MHC-urile de pe Nera ne afectează pe toți!

PS: imediat am primit și un feedback, despre specialistul lui pește, îl trec aici:
Cat despre „specialistul” Sergiu Mihut, Romania a intrat in infringement din cauza studiului facut de el pe raul Capra –„Sinteză integratoare a elementelor legate de proiectul de „Amenajare centrală hidroelectrică de mică putere râul Capra, jud. Argeș”, Dr. Sergiu Mihuț, Unitatea de Suport pentru Integrare, Cluj-Napoca, februarie 2012”. Sa nu mai vorbim de alte studii facute din condei in baza carora s-a tot distrus biodiversitatea in tara noastra.  Cred ca este timpul ca si ministerul sa se sesizeze cu privire la acest domn si sa ii retraga dreptul de a elabora studii de biodiversitate. Exista precedente in acest sens.'